Kakve posledice ostavlja udaranje lopte glavom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve posledice ostavlja udaranje lopte glavom

Udaranje fudbalske lopte glavom može značajno da utiče na funkcije mozga igrača i pamćenje u naredna 24 časa, pokazali su rezultati istraživanja naučnika sa Univerziteta Stirling u Škotskoj.

Kako su naveli istraživači potrebno je vreme da se utvrdi da li udaranje lopte glavom ima dugoročne posledice. Za sada su identifikovali "male, ali značajne promene u funkciji mozga" pošto su igrači udarali loptu glavom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 20 puta. Pamćenje je posle rutinskog treninga bilo smanjeno za 41 do 67 odsto, a posledice su nestajale posle 24 časa, prenosi Srna.

Ovo je prvo istraživanje koje je povezalo direktne promene na mozgu igrača zbog svakodnevnog udaranja lopte glavom.

Fudbalski savez Škotske saopštio je da će predvoditi studiju o mogućoj povezanosti fudbala i poremećaja mozga. Ova odluka usledila je posle kampanje porodice nekadašnjeg engleskog fudbalera Džefa Estla, koji je umro od poremećaja na mozgu 2002. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.