Južna Afrika priznala isplatu, ali ne i mito

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Afrika priznala isplatu, ali ne i mito

Ministar sporta Južne Afrike Fikile Mbalula potvrdio je da je ta zemlja dala 10 miliona dolara bivšem potpredsjedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) optuženom Džeku Vorneru, ali da se nije radilo o mitu.

Mbalula je rekao da je novac bio namijenjen za organizaciju Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi, ali da taj novac, koji je direktno isplaćen Vorneru, nije bio namijenjen za mito kako bi ta zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dobila domaćinstvo Mundijala, već kao donacija za izgradnju fudbalskog centra za ljude afričkog porijekla na Karibima.

"Negiramo da je naša zemlja podmitila nekoga kako bi dobila pravo da organizuje Svjetsko prvenstvo 2010. godine. To je bio odobren program i ne shvatamo zbog čega se sada predstavlja kao mito", rekao je Mbulala.

Vorner, bivši predsjednik Federacije Kariba, Sjeverne i Centralne Amerike, je jedan od 14 čelnika i biznismena, koji su prošle nedjelje u SAD optuženi za prevaru i korupciju u svjetskom fudbalu.

Prema američkom tužilaštvu, Južna Afrika je platila Vorneru 10 miliona dolara kako bi osigurala dobijanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2010. godine.

FIFA je potvrdila da je Fudbalskom savezu Kariba, kada je Vorner bio predsjednik, platila 10 miliona dolara od sredstava prvobitno namijenjenih Južnoj Africi kako bi joj se pomoglo u organizaciji turnira, donosi "Sportski žurnal".

Američko ministarstvo pravde navelo je da su Vorner i ostali članovi Izvršnog odbora FIFA iz KONKAF podijelili novac u zamjenu za svoje glasove.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Južna Afrika priznala isplatu, ali ne i mito

Izvor: Akter, 03.Jun.2015

Ministar sporta Južne Afrike Fikile Mbalula potvrdio je danas da je ta zemlja dala 10 miliona dolara bivšem potpredsedniku Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) optuženom Džeku Vorneru, ali da se nije radilo o mitu..Mbalula je rekao da je novac bio namenjen za organizaciju Svetskog prvenstva 2010....

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.