Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 107. rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2021, 13:47

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 107. rođendan

Postoji jedno stanovište među ljubiteljima fudbala širom sveta, ili barem među nekima od njih, o tome da identitet jednog kluba i sve ono što će ikada predstavljati određuju ljudi koji su ga osnovali i razlog zbog kojeg je klub uopšte i nastao. I da bez obzira na sve uspone i padove, uspehe i neuspehe, ushićenja i ponore, klub zauvek ostaje vezan za ono izvorno što ga je stvorilo, ono bez čega nikada ne bi ni postojao, ono što će zauvek ostati neodvojivi deo identiteta tog kluba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao što će i klub decenijama, pa čak i čitav vek kasnije, biti neodvojivi deo života svih onih koji ga vole i sve njegove uspone i padove prolaze zajedno sa njim.

Tog davnog šestog marta 1914. godine, u Novom Sadu je bilo opasno ne samo stvarati fudbalski klub, već i živeti uopšte, pogotovo za srpsku nacionalnu zajednicu. Odnosi između Srbije i Austro-ugarske, kojoj je Novi Sad tada pripadao, bili su zategnuti do mere da je bilo samo pitanje vremena kada će prerasti u otvoreni ratni sukob. Međutim, srpska omladina, prkosna kakva to omladina obično ume da bude, nije marila ni za šta drugo sem za to da pripadnost svom gradu i svom narodu izrazi kroz igru koja im je osvojila srca i opčinila onako kako to samo „najvažnija sporedna stvar na svetu“ može da uradi. Tako je, kao plod ljubavi prema Novom Sadu, Srbiji i fudbalu, nastao fudbalski klub Vojvodina – prvi srpski fudbalski klub u gradu podno Petrovaradinske tvrđave.

Budući univerzitetski profesor Vladimir Milićev, predsednik Srpske trgovačke banke Živojin Bajazet, pravnici Kosta Hadži, Radenko Rakić i Kamenko Ćirić, hemičar Dušan Hinić, tekstilni inustrijalac Milenko Šijakov i njegov brat Đorđe, kao i Ranko Tošić, Uroš Čakovac, Jovan Ljubojević, Gojko Ružić, Đorđe Živanov i Branko Gospođinački, tada su bili samo učenici Velike srpske pravoslavne gimnazije, koja danas nosi ime „Jovan Jovanović Zmaj“. Oni su, u štrikerskoj radionici Save Šijakova, praktično u ilegali osnovali klub i dali mu ime Vojvodina, po uzoru na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat. Verovatno ni slutili nisu da će reč „Vojvodina“ kasnije biti korišćena i za naziv pokrajine, odnosno nalaziti se u nazivima mnogih drugih, ne samo sportskih organizacija.

Međutim, priča o FK Vojvodina nije priča o klubu sa kojim se identifikuje samo jedna nacionalna zajednica, jer jednako koliko je ponosan na svoju osnivačku prošlost, fudbalski klub Vojvodina je ponosan na to što danas predstavlja klub koji vole i podržavaju i pripadnici svih drugih nacionalnih zajednica koje žive u Novom Sadu, pa čak i izvan njega. Upravo to predstavlja samo jedan mali deo onog nemerljivog bogatstva FK Vojvodina, koje svedoči o veličini kluba i definiše ga kao jednog od najznačajnijih simbola svoga grada.

Priča o osnivanju FK Vojvodina je priča o tome da vam niko ne može oduzeti pravo da budete svoji na svome. O tome da, koliko god neko bio veći i jači od vas, od svojih snova i ideala nikada ne smete ustuknuti. O tome da vam nikakav uspeh niko nikada neće pokloniti, već da se svojom hrabrošću, spremnošću i odlučnošću za njega sami morate izboriti. I o tome da, kada ste deo Vojvodine, kroz sve uspone i padove, uvek prolazite zajedno.

Postavljen venac na mestu osnivanja FK Vojvodina

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi svoj 107. rođendan. Na današnji dan, 1914. godine, grupa učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu odlučila je da osnuje klub koji će kasnije izrasti u dvostrukog šampiona Jugoslavije i osvajača Kupa Srbije, kao i osvajača Srednjoevropskog kupa, odnosno klub koji će iznedriti nebrojeno mnogo reprezentativaca i igrača najvišeg svetskog nivoa.

Tim povodom, u Temerinskoj ulici broj 12 u Novom Sadu, na mestu gde je klub osnovan, predsednik FK Vojvodina Dragoljub Samardžić i predsednik Sekcije veterana „stare dame“ Vasa Pušibrk položili su lovorov venac na spomen-ploču postavljenu prilikom obeležavanja stogodišnjice kluba 2014. godine.

U ime celokupnog rukovodstva FK Vojvodina, predsednik kluba Dragoljub Samardžić je izjavio da mu je velika čast i zadovoljstvo što se danas nalazi na ovom mestu.

"Ovo je istorijsko mesto na kojem je pre 107 godina rođena naša Vojvodina. Drago mi je zbog toga što Vojvodina danas raste i napreduje, a u svakom slučaju zaslužuje poštovanje u fudbalskom svetu. Naša obaveza je da gledamo daleko u budućnost, ali da nikada ne zaboravimo prošlost. Ne smemo zaboraviti ljude koji su stvarali i gradili ovaj klub, ostavivši ga nama u amanet. Ovih 107 godina je dug vremenski period, ali mi koji volimo našu „staru damu“ i dalje je smatramo mladom i verujemo da će tek zasijati svojim punim sjajem", izjavio je Samardžić.

Obraćajući se prisutnim veteranima, navijačima, kao i predstavnicima medija, član Upravnog odbora FK Vojvodina i istoričar Petar Đurđev rekao je da je „stara dama“ osnovana na mestu između dva sveta, Podbare i Salajke, gde je počeo da se sanja san o slobodi, ravnopravnosti i sportskom napredovanju.

"Nakon što je u martu osnovan prvi srpski fudbalski klub u Novom Sadu, taj san je počeo da raste, pa je u junu odigrana i prva utakmica. Potom je došao Prvi svetski rat, ali je klub nakon oslobođenja nastavio da živi. Svega 15 godina nakon toga, Vojvodina je već postala neizostavni deo kolektivnog identiteta građana Novog Sada, a posle Drugog svetskog rata počela da ostvaruje vrhunske rezultate, uključujući osvajanje trofeja i nastup u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona", izjavio je Đurđev, naglasivši da FK Vojvodina predstavlja ponos Novog Sada i izrazivši uverenje da će, nakon prošlogodišnjeg osvajanja Kupa Srbije, klub nastaviti da ostvaruje dobre rezultate.

Uz poštovanje važećih mera za suzbijanje korona virusa, fudbalski klub Vojvodina tako je na simboličan način obeležio najznačajniji datum u svojoj istoriji, koja traje već punih 107 godina.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.