Fudbal za prijateljstvo: Susret stotine dece iz različitih zemalja

Izvor: Prva.rs, 26.Maj.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal za prijateljstvo: Susret stotine dece iz različitih zemalja

Događaju je prisustvovalo više od 450 dece i tinejdžera iz 16 evropskih zemalja: Belorusije, Bugarske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.
Ceremonija otvaranja vođena je od strane fudbalske legende, Franca Bekenbauera, zvaničnog ambasadora projekta. Među počasnim gostima Foruma bili su: Vitor Baija, ambasador UEFA, Anatolij Timošuk, igrač FK Zenita iz Ukrajine, i Luis Nijeto iz Portugala. Oni su podržali mlade sportiste u promovisanju glavnih ideja projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO. Od početka 2014. godine, više od 50.000 dece i odraslih iz različitih zemalja bili su uključeni u implementaciju projekta u okviru pokreta.
Po prvi put od osnivanja ovog projekta, omladinski timovi su učestvovali  u turniru u uličnom fudbalu. Mlađi pioniri FK Crvena zvezda (dečaci rođeni 2000 godine) briljirali su u svakom smislu – kao takmičari i sledbenici načela fer – pleja, odnevši ubedljive pobede protiv timova Arsenal Kijev (6:2), Varsovije Varšave (6:0), Galatasaraja (8:2) – izgubivši 3:2 u finalu od domaćina Benfike  posle gola koji su primili u  poslednjim sekundama meča!
U 2014. godini pokret je dobio podršku Dika Advokata, Didijera Drogbe, Vitalija Rodionova i drugih svetski poznatih fudbalskih zvezda, kao i evropskih fudbalskih federacija.
mladi sportisti su i da prisustvovali  najvećem fudbalskom događaju godine – finalu UEFA Lige šampiona za sezonu 2013/2014 na Stadionu sporta Lisabona i Benfike.
Izbor lidera Međunarodnog pokreta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO među mladim delegatima pretvorio se u najznačajniju stavku Foruma. Felipe Soares iz Portugala izabran je za lidera pokreta. Tokom cele godine, on će biti glavni predstavnik pokreta i propagiraće ključne vrednosti projekta.
 “Skala i dinamika Foruma rastu. Mogu da primetim koliko su deca posvećena i zainteresovana za sve ovo. FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO je dobio veoma jaku podršku uticajnih javnih ličnosti, sportista i sportskih organizacija iz različitih zemalja. Za mene lično, najveći značaj projekta je usvajanje pravih vrednosti za sadašnje tinejdžere ne samo za sport već i za život”, rekao je Franc Bekenbauer.

Pročitajte i Fudbal za prijateljstvo: Marija Kilibarda i Ivan Ivanović uz omladince FK Crvena zvezda

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.