Barselona je postala Real Madrid i to mi se ne dopada

Izvor: Sportske.net, 24.Jul.2019, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barselona je postala Real Madrid i to mi se ne dopada

"Blaugrana" se polako utapa u buržujštinu.

Mnogi su požurili da 16-godišnjeg Ćavija Simonsa "spale na lomači" zbog toga što je odbio da produži ugovor, te je prešao u Pari Sen Žermen kao slobodan igrač. Istina, kada vam je agent jedan Mino Rajola jasno je u kojem grmu leži zec, ali iza ovakvog poteza bi mogli da stoje sasvim fudbalski i razumljivi razlozi.

Dolaskom Josepa Bartomeua na čelo Barselone, „blaugrana“ je umnogome promenila sopstvenu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << kluba. Nedavno smo pisali o tome kakve se sve malverzacije vrše u poslovanju La Masije, a kada na sve to dodate ogromne svote novca potrošene na pojačanja jasno vam je u kom pravcu ide gigant sa Kamp Noua.

Barselona postaje novi Real Madrid.

Liga šampiona osvojena pod Lusiom Enrikeom je „labudova pesma“ sistema kakvog znamo u Barsi čiju je slavu proneo Pep Gvardiola. Nakon njega ništa neće biti isto. Prodajom Nejmara čelnicima "blaugrane" su se otvorili novi horizonti, te su opijeni rekordnom prodajom od 222 miliona evra potrošili 270 miliona evra za potpis samo dvojice fudbalera – Kutinja i Dembelea. Ernesto Valverde očigledno ne veruje u omladinsku školu koja važi za najbolju na svetu, sa razlogom ili ne, tek to je činjenica. Barselona nije uspela da afirmiše niti jednog akademca svetske klase još od generacije koju je sa sobom doveo Gvardiola što je za klub takvog renomea poražavajuće. Pokušalo se sa brojnim fudbalerima koji nisu ostavili dubok trag poput Bojana Krkića, Munira El Hadadija, Denisa Suareza i drugih.

Ono što je posebno izdvajalo dva najveća španska kluba sada nestaje, naravno da se i u Realovoj školi moglo naći neki od vrhunskih fudbalera, ali jedna je La Masija. Ona je sada dovedena do tačke pucanja u kojoj mladi igrači više ne gaje nadu da će jednog dana zaigrati za veliku Barselonu i ostaviti trag u njoj. Klasići Malkoma, Artura i Todiboa svoju sreću su potražili u drugim klubovima, dok je sa mlađima slučaj još i drastičniji. Ovoga leta niko u Barseloni nije sa prevelikim oduševljenjem gledao u svoje dvorište, pa su tako na Kamp Nou stigli Frenki De Jong i Antoan Grizman, dok se i dalje ljuta bitka bije sa Pari Sen Žermen kako bi se vratio Nejmar. Njegov ponovni dolazak na mesto koje je napustio na ne tako lep način predstavljao bi veliki udarac na ideale navijača koji su Barselonu i zavoleli zbog igrača iz omladinske škole kluba poput Mesija, Pujola, Ćavija, Inijestu, Valdeza, Pikea i ostalih.

Naravno, i ranije je bilo ogromnih ulaganja na Kamp Nou - igrači poput Suareza, Ibrahimovića, Danija Alveša i Marka Overmarsa su punili kase svojih bivših klubova, ali jezgro tima i mladi talentovani fudbaleri bili su oni koju su prošli put neretko od "petlića" do prvog tima. Moderni fudbal zahteva velika ulaganja ukoliko želite da budete najbolji na svetu, fudbal polako počinje da liči na "trku pacova" koju će Barselona sasvim sigurno izgubiti ukoliko istraje u njoj jer nadolazeći milijarderi sa Bliskog ili Dalekog istoka neće štedeti novac da joj uzmu meru. Ulaskom u tu trku postaje samo još jedan fudbalski buržuj u nizu koji će rušiti sve ekonomske rekorde zarad prihoda. Ove godine oni iznosie rekordnih 990 miliona evra.

Odrastao sam uz san da vodim ekipu sačinjenu od "homegrown" igrača, makar to bilo i na Menadžeru. Ovo je ipak realan svet u kojem nema mesta za sentimentalnost, fudbalsko tržište diktira sve veći novac i u tom univerzumu Barsa se ne snalazi baš najbolje.

Šta je problem - La Masija ili uprava kluba?

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.