Najnovije vesti
Vesti Svet
Grci na mito godišnje potroše 787 miliona evra

Grci na mito godišnje potroše 787 miliona evra

Domaćinstva u Grčkoj su prošle godine dala 787 miliona evra za podmićivanje, tvrdi Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije sa sedištem u Berlinu, Transparensi Internešenel.

17620_grckamito-afp-louisa-gouliamaki
17620_grckamito-afp-louisa-gouliamaki

Taj novac je otišao za brže izdavanje vozačkih ili građevinskih dozvola, za obezbeđivanje bržeg prijema u bolnicu ili da bi u poreskim uredima bile napravljene povoljnije poreske prijave.

Svaki Grk je u proseku dao prošle godine još 1.671 evro godišnje za podmićivanje u privatnom sektoru - lekarima, advokatima ili bankarima.

Kako je izračunao "Transparensi", građani Grčke godišnje državne službenike korumpiraju sa 462 miliona i privatni sektor sa 325 miliona evra.

To znači da je za 23 odsto suma utrošena za podmićivanje porasla od 2007. godine kada je procenjena na 639 miliona.

TI je poručila i anketu tokom koje je 13,4 odsto grčkih građana izjavilo da se mito traži otvoreno.

"Transparensi" ocenjuje da je utvrđena suma samo "vrh ledenog brega" jer većina građana i ne želi da prizna da podmićuje.

Šef TI za Grčku Konstandinos Bakuris je rekao za dnevnik "Velt" da u istraživanje uopšte nije bila uključena "stvarno velika korupcija na državnom i privrednom nivou koja je široko rasprostranjena" i podsetio na korupcionaški skandal nemačkog koncerna "Simens" u Grčkoj.

Grčka je u teškoj finansijskoj krizi, pošto je njen budžetski deficit dostigao skoro 13 odsto vrednosti bruto društvenog proizvoda. Korupcija i nedovoljna aktivnost pravosuđa za njeno se smatraju jednim od uzroka krize.