Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Incko pisao građanima BiH uoči izbora: Nacionalizam i podele ne stavljaju hranu na sto!

Incko pisao građanima BiH uoči izbora: Nacionalizam i podele ne stavljaju hranu na sto!

Građani u celoj Bosni i Hercegovini će u nedelju glasati na opštinskim izborima i odlučivati o tome koga žele da vodi njihovu opštinu u sledeće četiri godine.

Valentin Incko visoki predstavnik u BiH Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Valentin Incko visoki predstavnik u BiH
Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH

To je velika odgovornost, jer će uticati na svakodnevne živote. Ovi izbori su važni. Oni pružaju priliku građanima da razmisle o trenutnom opštinskom vodstvu i njihovim protivkandidatima za tu funkciju.

Ključne potrebe

Birači trebaju doneti odluku na osnovu toga ko može zadovoljiti njihove potrebe kada je reč o pitanjima koja su im najvažnija, bilo da je reč o dečijim igralištima, uličnoj rasveti, odvozu smeća ili bilo čemu drugom.

Moj izbor kao birača na opštinskim izborima uvek su bili vredni, pragmatični političari i političke stranke koje razumeju da trebamo živeti u vremenu saradnje i integracije, a ne izolacije.

To je posebno važno u Bosni i Hercegovini, pogotovo u multietničkim, povratničkim sredinama.

Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali imaju dugu istoriju zajedničkog razumevanja, solidarnosti i saradnje.

Svima je bilo bolje kada su radili zajedno. Nacionalizam i podele ne stavljaju hranu na sto.

Banjaluka
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Banjaluka

Izbori koji se održavaju ove nedelje odnose se na praktičnu politiku. Izbornim rezultatima menja se situacija, a to znači da izlazak na izbore i glasanje također nešto mijenjaju. Ako građani na općinskom nivou izaberu lidere koji su u stanju da identificiraju generalne oblasti i teme koje zanimaju njihovo izborno telo te ponude realna rešenja za uobičajene probleme, to će pokazati da su promjene nabolje moguće u ovoj zemlji i da promjene počinju od baze prema višim nivoima.

Opštine bez korupcije

Ako ste bili iskreno zadovoljni kako su neki kandidati rešavali vaše konkretne komunalne i lokalne probleme i potrebe, koji su vašu opštinu napravili lepšom, boljom i sigurnijom, opštinom za decu i starije generacije, opštinom bez korupcije, onda glasajte opet za njih.

Ako nije tako, temeljno razmislite o alternativama. Na taj način, razmišljate konkretno o svojoj budućnosti. A ta je budućnost vaša najvažnija briga, vaše najvažnije pitanje!

Apelujem na građane BiH da u nedjelju izađu na izbore i glasaju! Direktno i pozitivno utičite na situaciju u svojoj lokalnoj zajednici i u svojoj zemlji.

Izbore će u nedjelju pratiti i 3.000 građana u svojstvu nestranačkih posmatrača. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem političke subjekte da s njima aktivno sarađuju.

Mostarci uskraćeni

Nažalost, nemaju svi građani pravo glasa na ovim izborima. Građanima Mostara još je jednom uskraćeno pravo da izaberu ko će biti na vlasti u njihovom gradu. To je sramota, a građani zaslužuju bolje.

Mostar
Foto: Klix.ba / Promo
Mostar

Bez obzira na to koliko bi neki političari želeli kriviti međunarodnu zajednicu, jasno je da za ovu situaciju odgovornost snose vodeće političke stranke u Mostaru.

One moraju što pre pronaći rešenje, kako bi Mostarci mogli iskoristiti svoja demokratska prava.