Najnovije vesti
Vesti Svet
Dragi: Grčka mora da uradi mnogo više

Dragi: Grčka mora da uradi mnogo više

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi juče je izjavio da Grčka mora da uradi mnogo više, i to hitno, na izradi prihvatljivog plana kako bi dobila dalje finansiranje od Evropske unije.

563921_20150122reuterskai-pfaffenbachfrankfurtdi007138029
563921_20150122reuterskai-pfaffenbachfrankfurtdi007138029

Dragi je ukazao da Atina mora izaći sa takvim planom koji bi kreditori mogli da iskoriste kako bi procenili dejstvo predloga vezanih za domaću politiku i njihov uticaj na ekonomiju i finansijsku stabilnost zemlje.

"Potrebno je mnogo, mnogo više rada i to hitno. Mi svi želimo da Grčka uspe. Odgovor je u rukama grčke vlade", kazao je Dragi u Vašingtonu na marginama prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke.

Grčki pregovarači će se sastati u Parizu u subotu sa predstavnicima EU, ECB i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi pokušali da postignu dogovor uoči sastanka ministara finansija Evrogrupe 24. aprila u Rigi.

Grčkoj vladi je hitno potrebno novo finansiranje kako bi mogla da isplati plate krajem meseca a zatim izvrši niz otplata dugovanja MMF-u i ECB u naredna tri meseca.

Dragi je rekao da nedostaje okvirni plan i metodologija na osnovu koje bi se mogao proceniti ukupni uticaj predloženih promena na ekonomski rast i fiskalnu i finansijsku stabilnost zemlje.

Na pitanje da li bi se moglo dogoditi da Grčka bankrotira, Dragi je kazao da ni ne želi da razmišlja o nečem takvom.

"Grčki lideri ponavljaju da žele da ispune sve svoje obaveze", rekao je on.