Najnovije vesti
Vesti Svet
Cipras od jula ponovo mora da traži novac

Cipras od jula ponovo mora da traži novac

Uz 542 poslanika za i 32 protiv, nemački Bundestag je odobrio nastavak kreditiranja Grčke na još četiri meseca, čime je vlada u Atini samo odložila krizu.

575816_cipras-ap
575816_cipras-ap
Premijera: Prvi protesti protiv Ciprasa
Premijera: Prvi protesti protiv Ciprasa

Ovim je završena najnovija dvonedeljna grčka drama u kojoj je nemačka kancelarka Angela Merkel imala novog partnera na sceni u vidu Aleksisa Ciprasa, nedavno izabranog premijera Grčke. Iako ishod deluje kao kompromisna pobeda za oboje, vodeći ekonomski listovi u svetu ne misle tako.

Dopisnik „Fajnenšel tajmsa“ iz Berlina primećuje da je, pored „značajne pobune“ konzervativnih poslanika Merkelove, koji su se oglasili o njen zahtev i glasali protiv daljeg kreditiranja Grčke, bilo i 13 onih koji su bili uzdržani.

- Kako će biti na sledećem glasanju, kada ulozi budu viši? - napisao je dopisnik Dživan Vasagar na Tviteru.

To sledeće glasanje uslediće već na leto. Kako piše magazin „Forbs“, iako je dogovor Grčke s ministrima finansija evrozone privremeno smanjio rizik od izlaska Grčke iz monetarne unije, grčka kriza je daleko od završene.

- Grčka će se suočiti s ključnim preprekama u naredna četiri meseca, dogovor između Atine i njenih kreditora je toliko krhak da bi mogao da propadne u bilo kom trenutku. Opasnost od bankrota Grčke nije nestala, što znači da će nakon juna Atina morati ponovo da odgovori na neka ozbiljna pitanja - navodi se u analizi.

„Forbs“ navodi da će odluka o produženju programa pomoći voditi novoj seriji rokova, hitnih sastanaka i dogovora u poslednjem trenutku. Kao rezultat toga, pored već viđene grčke krize na kraju ovog meseca, uslediće nove krajem aprila i na kraju juna, koje će nastaviti da predstavljaju pretnju po ostanak Grčke u evrozoni.

Američki institut „Stratfor“ je predstavio agendu onoga što vladu u Atini očekuje do kraja godine. Tu je posebnom bojom označen april, u kojem Grčka treba da predstavi sveobuhvatnu listu reformi i u kojem će EU i MMF ponovo donositi odluku o puštanju poslednje tranše finansijske pomoći.

Šteta: Polupani izzozi radnji s luksuznom robom
Šteta: Polupani izzozi radnji s luksuznom robom

Još nema plana šta će biti kada ta pomoć istekne krajem juna, ali se zato zna koliko će novca Grčka morati da vrati Evropskoj centralnoj banci (ECB), MMF i privatnim poveriocima do kraja ove godine. Radi se o 29 milijardi i 290 miliona evra, podeljenih na rate koje variraju od 448 miliona evra do 4,6 milijardi evra.

Najveće rate Atina treba da isplati ECB i kupcima njenih kratkoročnih državnih hartija od vrednosti.