Najnovije vesti
Vesti Svet
Sinčić zadovoljan trećim mestom na izborima: Napravili smo veliku stvar

Sinčić zadovoljan trećim mestom na izborima: Napravili smo veliku stvar

Predsednički kandidat Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je s 15,6 odsto osvojenih glasova, prema izlaznim anketama, zauzeo iznenađujuće treće mesto na danas održanim izborima u Hrvatskoj, poručio je da su "napravili veliku stvar" i najavio izlazak na parlamentarne izbore.

549747_ivan-vilibor-sincic
549747_ivan-vilibor-sincic

Naglasio je da su napravili veliku stvar i da je to "nebo i zemlja" u odnosu na

njihove pređašnje rezultate i na ono što će, tek, napraviti, prenela je Hina.

Sinčić je izrazio zadovoljstvo što je izlaznost na izbore veća i da se, kako je rekao, javlja sloj ljudi kojima se vraća poverenje u politiku.

Prema prvim rezultatima Državne izborne komisije sa oko četvrtine biračkih mesta, vodi Ivo Josipović sa 42,31 odsto glasova, ispred HDZ-ove kandidatkinja Kolinde Grabar Kitarović s 34,23 odsto.

Komisija je najavila da će u 22 časa održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate šestih predsedničkih izbora u Hrvatskoj od sticanja nezavosnosti.

Hrvatski predsednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 odsto plus jedan glas).

Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. januara.

Predsednički mandat traje pet godina i, prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.