Izbori 2012

3

Komisija za ispitivanje regularnosti izbora neće biti formirana

Autor: MP

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Komisija za ispitivanje regularnosti izbora neće biti formirana

Izvor: Tanjug

Formiranje takve komisije zatražio je pokret Dveri, tvrdeći da će od četvrtka protestovati, ako im se zahtev ne ispuni.

Ðukić Dejanović saopštila da nema pravnog osnova za formiranje nezavisne državne komisije, kao i da ona nema ovlašćenja da osniva bilo kakve nezavisne komisije.

Ona je, odgovarajući na pismo Dveri, navela da nije osnovano građanima Srbije pripisivati nezadovoljstvo izbornim procesom koje je prisutno samo kod pojedinih učesnika u izbornom takmičenju.

"Ne može se iza građana zaklanjati neko ko zbog svojih parcijalnih interesa pokušava da izazove destabilizaciju države i rušenje njenih teško stečenih pozicija u međunarodnim odnosima", poručila je ona.

Đukić Dejanović je istakla da nema nikakva ovlašćenja da osniva bilo kakve nezavisne komisije koje bi se bavile istraživanjem izbornih nepravilnosti, napominjući da su postojeći organi koji su nadležni za organizaciju, sprovođenje i kontrolu izbornog procesa i sami samostalni i nezavisni.

Kako je podsetila, organi i postupak zaštite izbornog prava utvrđeni su Zakonom o izboru narodnih poslanika kao i drugim zakonima.

"Postoji dovoljno institucionalnih mehanizama zaštite izbornog prava, utvrđenih pravnim poretkom da bi se pored njih, mimo zakona, osnivali još i drugi ad hok organi", napomenula je Ðukić Dejanović. 

Prema njenim rečima, učesnici u izbornoj trci imaju brojne i efikasne pravne mehanizme kontrole nad sprovođenjem izbora, utvrđene Zakonom o izboru narodnih poslanika i zato ne postoji ni pravni osnov, a ni objektivna potreba za osnivanjem takvih organa. 

Što se tiče ocene Dveri da postoji ''nezadovoljstvo građana Srbije, prouzrokovano ozbiljnim sumnjama da je izvršena izborna krađa od strane aktuelnog režima na đurđevdanskim izborima'', Dejanović je navela da su svi posmatrači izbora, i domaći i međunarodni, nevladine organizacije, nezavisne institucije koje se bave kontrolom izbornog procesa ocenili da su izbori u celini bili sprovedeni na zakonit način.

Ona je rekla da su posmatrači naveli i da su rezultati izbora tačno i istinito utvrđeni i u svemu odgovaraju izbornoj volji građana. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Nada

Slavice ne pricajte gluposti . Zakonima je sve predvidjeno,samo ih treba primenjivati , a sto Vama i Vasim koalicionim partnerima ne odgovara /necete valjda da budete objektivni i da radite sami protiv sebe/.Zato bolje slusalice u ruke i lecite "bolesne i umusljene likove" oko sebe . Sta je sa onih "tricavih" spornih 20 dzakova sa glasackim listicima koji ne dostaju ? Obavezni ste po zakonu da narodu date objasnjenje , jer Vas je on izabrao !

Ma šta kažeš...

Dokaz da u ovoj državi niko nikom ne polaže račune, svako radi šta i kako hoće, treba samo da je u ili blizak vlasti. Toliko nepravilnosti, dokumentovanih, priznatih, a vi nemate potrebu da se osnuje nezavisna komisija koja bi ispitala sav izborni materijal i utvrdila istinu? Hoćete da vam verujemo na reč? Kao da smo u devedesetim? Kao da nije bilo 5. oktobra? Neće proći. Povampirio vas je Boris, dao vam 2008. kao da ste trećinu glasova uzeli a ne 7 posto. Danas bi zbog toga bio sigurno van vlasti, ali je da bi se sačuvao prihvatio vašu metodologiju, malverzacije, ucene, potkupljivanja, obmanjivanja javnosti, učinio bukvalno sve da obesmisli 5. oktobar, samo da bi ostao na vlasti. Vidimo se sutra na nenasilnom protestu. Ne dam da mi kradete glas. I tačka.