Izbori 2012

0

Kfor se ne bavi lokalnim izborima

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Kfor se ne bavi lokalnim izborima

Kfor mora da garantuje slobodu kretanja i bezbednost za sve građane, kao i da pomogne u normalnom funkcionisanju svih legalnih prelaza, rekao je Drevs za današnji "Blic". 

Drevs je istakao da se sloboda kretanja u severnom delu Kosova poboljšava ali da Kfor ne može biti zadovoljan sve dok ne bude potpune slobode kretanja za sve ljude na severu. 

Povodom uklanjanja barikada u blizini Jarinja i Brnjaka, Drevs je prokomentarisao da je "uvek dobro kada se barikade uklone jer utiču na život ljudi". 

On je dodao da ima još nekoliko ilegalnih prelaza za koje Kfor zna da se koriste tako da pretresa vozila kako bi se sprečilo krijumčarenje dok se natovareni kamioni preusmeravaju na zvanične prelaze. 

UNMIK nije kontaktiran povodom izbora 

Portparol Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Olivije Salgado izjavio je danas da Beograd još nije kontaktirao UNMIK u vezi sa organizacijom izbora na Kosovu. 

Salgado je u izjavi mitrovičkom Radiju “Kontakt Plus” rekao je da je prerano za bilo kakve komentare u vezi sa održavanjem srpskih izbora na Kosovu. 

"Zadržavamo sve komentare dok se ne sprovedu konsultacije sa Srbijom i drugim akterima. Suviše je rano, govorićemo o tome kada bude bio pravi trenutak za to", rekao je Salgado. 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiji Oliver Ivanović izjavio je da Srbija mora poštovati međunarodni pravni dokument kakav je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN kada je u pitanju održavanje izbora u pokrajini. 

"Tehnički je neizvodljivo da se izbori održe, pogotovo južno od reke Ibar, ako za to ne budemo imali i podršku međunarodnih misija na Kosovu", ocenio je Ivanović. 

On je naglasio da je bolje da imamo izabrane političke lidere među Srbima na lokalu i da je važno da u tom kontekstu imamo podršku međunarodne zajednice. 

"Ako ta podrška izostane, bojim se da nećemo moći da izvedemo operaciju koju nameravamo tj. izbore na lokalu a onda ugrožavamo i izbore za parlament i za predsednika Srbije koji su za Srbe na Kosovu takođe veoma značajni", rekao je Ivanović. 

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM je dodao da je raspisivanje izbora i u pokrajini najbolje moguće rešenje jer se na taj način poštuje Ustav Srbije

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR