Najnovije vesti
Vesti Politika
Nikolić: Lokalne izbore održati i na Kosovu

Nikolić: Lokalne izbore održati i na Kosovu

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić ocenio je danas da lokalni izbori koje organizuje Srbija treba da budu organizovani i održani na celom Kosovu, kao i da Srbe ne treba deliti na one severno i južno od Ibra.

Nikolić je za Radio KiM iz Čaglavice kazao da je po Ustavu Srbija jedinstvena teritorija i da izbori na svim nivoima treba da se održena celoj teritoriji.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga je kazao da svi predstavnici opštinskih uprava sa Kosova mogu iskoristiti svoje ustavno pravo i zatražiti prijem kod predsednice Skupštine Srbije kao što su to juče uradili predstavnici opštinskih uprava sa severa.

On je kao najveći problem istakao "podelu Srba na južno i severno od Ibra".

"Neko očigledno pravi tu podelu i ta podela mu je korisna, nama nije", rekao je Nikolić.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je juče posle sastanka sa predsednicima opština na severu Kosova izjavila da će lokalni izbori Srbije biti raspisani u onim opštinama na Kosovu u kojima je odbornicima istekao mandat.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić rekao je danas da im predsednica parlamenta, međutim, nije garantovala da će lokalni izbori biti i održani, navodeći da je za to zadužena Republička izborna komisija.

Državni vrh Srbije još se nije izjasnio da li će na Kosovu biti održani lokalni izbori, a predsednica Skupštine Srbije ranije je kazala da se mora uvažiti i realna situacija na Kosovu.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del je mreži TV stanica koje emituju program na srpskom jeziku kazao da bi pokušaj održavanja izbora Srbije na Kosovu najviše štete naneo upravo Srbiji.