Besni Grci organizovali protest zbog voza koji je prevozio opremu NATO-a: „Ovo je luka naroda, a ne uporište imperijalista"

03.12.2022

15:30

0

Voz je u petak sleteo sa šina u blizini luke Aleksandropolis na severoistoku zemlje

Besni Grci organizovali protest zbog voza koji je prevozio opremu NATO-a:  „Ovo je luka naroda, a ne uporište imperijalista"
Copyright Printscreen Twitter/prokaliptika1

Grupa grčkih demonstranata okupila se u blizini voza koji je prevozio opremu NATO-a, a koji je iskočio iz šina u petak. Demonstranti su se okupili nezadovoljni zbog prisustva američkih vojnih baza u Grčkoj i umešanosti zapadnih zemalja u sukob u Ukrajini.

Voz je sleteo sa šina u blizini luke Aleksandropolis na severoistoku Grčke. Prema lokalnim medijima, on je krenula ka balkanskim i baltičkim državama u okviru kampanje NATO-a da pojača odbranu od Rusije. Prevozio je tenkove, oklopna vozila i više kontejnera.

Nesreća se dogodila kada se voz kretao malom brzinom, a točak na jednom vagonu se zbog teškog tereta nagnuo u stranu i skliznuo sa koloseka, prenose lokalni mediji. Nakon nesreće, dizalice i druga oprema su premešteni kako bi se spasila vojna oprema. Nema izveštaja o povređenima ili šteti na opremi.

 

 

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, desetak ljudi je protestovalo u blizini voza. Učesnici su uzvikivali slogan: „Aleksandropolis je luka naroda, a ne uporište imperijalista", „nema učešća u ratu u Ukrajini“ i „neka odu vojne baze i Amerikanci“,.

U maju ove godine, grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendijas tvrdio je da će luka Aleksandropolis igrati ključnu ulogu u podršci američkom vojnom prisustvu u zemlji. Štaviše, usred sukoba u Ukrajini, grad je postao ključno središte američkih snaga, koje ga koriste za isporuku ratnog materijala.

U avgustu je Njujork tajms objavio, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je oprema namenjena isključivo američkim jedinicama na teritoriji NATO-a, a ne Ukrajini.

Nove demonstracije dolaze nakon što su prošlog proleća grčki železničari odbili da transportuju oklopna vozila SAD i NATO iz Aleksandropolisa do granica Ukrajine, a nekoliko aktivista je bacilo crvenu farbu na zapadnu opremu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike