Najnovije vesti
Vesti Društvo
"NEĆE SE NOSITI MASKE NA PLAŽI" Seničić o otvaranju sezone u Grčkoj koju svi željno iščekujemo

"NEĆE SE NOSITI MASKE NA PLAŽI" Seničić o otvaranju sezone u Grčkoj koju svi željno iščekujemo

Grčka je ceremoniju otvaranja letnje turističke sezone najavila za 14. maj a preporuka je da svi putnici pre početka putovanja obezbede putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove obolevanja od kovida.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kombo turizam koronavirus Foto: Shutterstock, AP Yorgos Karahalis, AP Burhan Ozbilici, AP Michael Varaklas / RAS Srbija
kombo turizam koronavirus

Ono što je jako bitno da znaju osobe koje se trenutno nalaze u Grčkoj ne mogu napuštati opštinu u kojoj borave i da je to ono što je u ovom trenutku veliki problem koji očekuje da bude rešen, rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije u svom gostovanju na RTS - u.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

- Otvaranje sezone očekujemo 14. maja i tada ćemo moći slobodno da se ponašamo. Premijer Grčke najavio je pre dva dana otvaranje restorana, prodavnica i kafića za dan posle Uskrsa, odnosno 3. maj. Od tog dana, pa naredne dve nedelje će se sve pripremati za zvaničan početak turističke sezone - naveo je Seničić.

Dodaje da je 14. maj datum kada je Grčka najavila da će napraviti ceremoniju otvaranja sezone.

- Naši polasci su svake godine bili između 20. i 25. maja i tako će biti ove godine. Moći ćemo potpuno normalno da boravimo u Grčkoj u onoj meri kao što to radimo i u Srbiji. Neće se nositi maske na plaži, moći će da se obilaze znamenitosti i biće otvoreno sve ono što treba da radi da bi se odmor proveo kako treba - naglašava Aleksandar Seničić.

Pročitajte još

Ističe da u ovom trenutku u Grčku možemo da uđemo preko pet aerodroma u Grčkoj i graničnih prelaza u Bugarskoj, a od 14. maja biće otvoren koridor kroz Severnu Makedoniju.

Potreban je sertifikat o vakcinaciji, da je revakcina urađena najmanje 14 dana pre puta. Ukoliko nemate sertifikat potreban je negativan pi-si-ar test.

- U ovom trenutku je takva situacija da će od 15. maja biti još jedna pogodnost za one koji nisu vakcinisani, a to je da će se priznavati i antigenski test koji je jeftiniji i lakše je doći do njega. Potrebno je popunuti "plf" formular, koji se može pronaći na internetu, minimum 24 sata pre ulaska u Grčku", objašnjava Seničić.

Naglašava i da se na granici mogu očekivati testiranja brzim antigenskim testovma i da je to procedura na koju smo poslednjih godinu dana navikli.