Biznis Moj Biznis
Ulaganje u mini pivare ISPLATIVO za pet godina

Ulaganje u mini pivare ISPLATIVO za pet godina

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike iz inostranstva i druge zainteresovane građane da ulože svoj novac u mini-pivaru i proizvodnju zanatskog piva što je ulaganje koje se može isplatiti za pet godina, navodi se u saopštenju tog tela.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
pivo profimedia-0129137718 Foto: Profimedia
pivo profimedia-0129137718

Preporučeno je i da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru programa "500 zadruga u 500 sela", i ponuđeno da za sve zainteresovane organizovaju posete mini-pivarama uz stručna predavanja o tehnologiji proizvodnje i prednostima udruživanja.

Foto: KAI FOERSTERLING / EPA;

Ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić iz ovog Tima posle konsultacija s profesorom Janom Kižgecijem i predsednikom Udruženja malih i nezavisnih pivara Srbije Dejanom Smiljanićem poručili su da proizvodnja zanatskog piva u mini pivarama može da bude isplativ posao.

U Srbiji je trenutno ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, od kojih je 10 u Beogradu, gde je i potražnja takvog piva velika.

Instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji su oko 12 miliona hektolitara, a godišnja proizvodnja nekoliko godina unazad je oko pet miliona hektolitara piva u čemu zanatska piva učestvuju sa manje od jednog procenta.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Krkobabić ističe potrebu da se Srbija u finalnoj proizvodnji ubuduće više bazira na domaćim sirovinama.

"Moramo znatno da povećamo proizvodnju neopravdano zapostavljenog domaćeg hmelja, koji po svojim osobenim svojstvima sa našeg geografskog područja, može da bude upečatljiv sastojak domaćeg zanatskog piva", izjavio je on.

Pročitajte još

Dodao je da je proizvodnja zanatskog piva kako u urbanim sredinama, ali i u okviru poljoprivrednih gazdinstava, nezaobilazan deo ukupne turističke ponude, a posebno seoskog turizma.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije profesor Kižgeci koji je stručnjak za hmelj ocenio je da u Srbiji ima dovoljno sirovina za proizvodnju zanatskog piva.

U 2018. godini Srbija je izvezla 1,3 miliona hektolitara piva u vrednosti 43,3 miliona evra, dok je uvezeno 343.968 hektolitara što je 14,2 miliona evra.