Najnovije vesti
Vesti Svet
ŠOK NA IZBORIMA U IZRAELU Ankete pokazuju da je Netanijahu izgubio, ali zvaničnici njegove stranke poručuju da NEĆE PRIHVATITI TAKAV REZULTAT

ŠOK NA IZBORIMA U IZRAELU Ankete pokazuju da je Netanijahu izgubio, ali zvaničnici njegove stranke poručuju da NEĆE PRIHVATITI TAKAV REZULTAT

Partija desnog centra aktuelnog premijera Izraela Benjamina Netanijahua nije uspela da osvoji većinu u parlamentu, pokazali su rezultati prvih anketa, objavljeni nakon današnjih izbora u izraelskim medijima.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu

Miri Ragev, zvaničnica Netanijahuove stranke Likud, nakon večerašnjih preliminarnih rezultata izbora poručila je da ta najveća stranka desnice u Izraelu neće prihvatiti poraz, bez obzira na to šta brojke pokažu na kraju. Netanijahu se na ovim izborima bori za četvrti uzastopni mandat na funkciji premijera.

 - Netanijahu će ili biti premijer ili će ponovo biti izbora, ne vidim drugu opciju - poručila je Miri Ragev novinarima.

Istovremeno, drugi zvaničnici te političke partije su podsetili da prvo mora da se sačekaju finalni rezultati, a da do tad ostaje da se nadaju da će biti bolji po Likud, piše "Tajms of Izrael".

"Nećemo mu okrenuti leđa"

Stav Miri Ragev podržao je još jedan zvaničnik Likuda, Juli Edelstejn, koji je rekao da partija "neće okrenuti leđa svom lideru".

- Likud je ujedinjena partija i takva će nastaviti da bude. Ona je jedina demokratska partija u političkom sistemu, a na njenom čelu je izglasani lider, premijer Benjamin Netanijahu - saopštio je Edelstejn.

Pročitajte još

On je iskoristio obraćanje medijima i da pošalje poruku političkim oponentima.

- Apelujem na lidere drugih partija da ne pokušavaju da odrede ko će biti naš lider, svaki takav pokušaj biće osujećen. Ujedinjenost je tajna dugogodišnje moći Likuda i nastaviće to da bude u svakoj situaciji - poručio je Edelstejn.

"Moramo da sačekamo finalne rezultate"

Zvaničnik i poslanik ispred Likuda Šaren Haskel rekla je za "Tajms of Izrael" da čeka zvanične rezultate i da neće donositi nikakve zaključke pre toga.

- Ovo nisu finalni rezultati. Mi smo očigledno razočarani ako budu ovakvi, ali prošli put je bilo slično, a onda kada je završeno brojanje glasova Likud je dobio još četiri poslanička mesta. Sve su karte na stolu. Naš prvi poziv je religijskim partijama, Jamini. Nadam se da će vesti biti dobre, ali ako ne budu možda ćemo morati da se okrenemo Libermanu, da dobijemo neke ljude. Nadamo se i da neće biti trećih izbora, ali možda i to bude u opticaju - napomenula je Haskel.

Podsetimo, prema preliminarnim rezultatima, partija desnog centra Benjamina Netanijahua nije uspela da dobije većinu u parlamentu. Kako se navodi, na parlamentarnim izborima u toj zemlji neće biti jasnog pobednika, jer je vladajuća stranka dobila oko 30 poslaničkih mesta od ukupno 120.

Istovremeno, prema podacima koje prenose izraelski mediji, nešto bolji rezultat ostvarila je i stranka centra Plava i bela na čijem je čelu bivši general Beni Ganc.

Rojters, takođe, ocenjuje da bi Avigdor Liberman, bivši Netanijahuov saveznik koje se pretvorio u njegovog suparnika, mogao da ima presudnu reč, s obizrom da bez njegove Izrael Beitenu neće biti moguće formirati vladajuću koaliciju. On je odmah posle prvih rezultata pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Zvanični rezultati izbora očekuju se u sredu posle podne.