Najnovije vesti
Vesti Politika
Pitali su građane o BOJKOTU IZBORA i tajnom sastančenju opozicije i vlasti. Evo šta oni misle o svemu

Pitali su građane o BOJKOTU IZBORA i tajnom sastančenju opozicije i vlasti. Evo šta oni misle o svemu

Čak 74 odsto birača ne veruje da će opozicija bojkotovati parlamentarne izbore, dok 18 odsto smatra da hoće, a osam procenata ne zna.

Opozicija je već dobila dosta samim tim što se priča o bojkotu, smatra stručnjak "Faktora plus" Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Opozicija je već dobila dosta samim tim što se priča o bojkotu, smatra stručnjak "Faktora plus"

Ovo pokazuje najnovije istraživanje agencije "Faktor plus" rađeno za jul. Na osnovu rezultata može se zaključiti da većina građana misli da će dogovora vlasti i opozicije biti i da će opozicija na kraju izaći na izbore.

Foto: RAS Srbija

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" kaže za "Blic" da je činjenica da tema bojkota dobija na snazi kada je reč o prisutnosti u medijima.

- Samim tim što je bojkot dobio na vidljivosti, može se reći da je opozicija postigla dosta. Međutim, pitanje je da li postoji spremnost da se u tome ide do kraja. Dogovor, smatram, odgovara obema stranama, i vlasti i opoziciji - navodi Pejić za naš list.

Foto: RAS Srbija

Na pitanje da li očekujete da se vlast i opozicija dogovore o izbornim uslovima i da ne bude bojkota izbora, 36 procenata je odgovorilo potvrdno, 32 je reklo "da, ali će biti jako teško", 28 odsto je dalo negativan odgovor, dok četiri procenta ispitanika nije odgovorilo.

Pejić kaže da je ovakav rezultat očekivan jer je više onih glasača koji podržavaju vlast.

- Kako god da se ti pregovori dve strane završe, i vlast i opozicija će na kraju sebe proglasiti pobednikom. Čini mi se, bar za sada, da ta bitka neće imati gubitnika - navodi Pejić.

Pročitajte još

On kaže da se i kod pitanja vezanih za bojkot građani opredeljuju prema tome za koju će političku opciju glasati.

Na pitanje šta predstavljaju razgovori vlasti i opozicije, 38 odsto je reklo da je to pokušaj opozicije da opravda izlazak na izbore, a 21 odsto da je reč o želji vlasti da izbori budu potpuno demokratski. Njih 16 procenata reklo je da je u pitanju želja opozicije da obezbedi fer izborne uslove, 12 pokušaj vlasti da natera opoziciju na izbore, 10 odsto da je sve zamajavanje javnosti, dok je tri odsto ostalo bez odgovora.

Grafika, bojkot izbora, istraživanje "Faktora plus"
Foto: RAS Srbija
Grafika, bojkot izbora, istraživanje "Faktora plus"

U istraživanju "Faktora plus", građani su odgovarali i na pitanje "šta za vas znače fer uslovi", uz mogućnost da navedu više odgovora.

Čak 78 odsto je reklo da je to poštovanje izbornih procesa, 70 odsto jednakost svih političkih aktera, 68 odsto da je to uredan birački spisak, 58 da je najvažnija sloboda medija, 56 međusobno poštovanje političkih aktera, 34 odsto reklo je adekvatan izborni sistem, a 16 procenata navelo je nešto drugo.

Grafika, bojkot izbora, istraživanje "Faktora plus"
Foto: RAS Srbija
Grafika, bojkot izbora, istraživanje "Faktora plus"

Pejić daje svoje viđenje.

- Poštovanje izbornih procesa je najviše dobilo na značaju što ima smisla, a uz to sređen birački spisak. Očekivao sam možda da slobodni mediji budu više na listi, ali i ovako su dovoljno visoko - zaključuje Vladimir Pejić.

Istraživanje agencije "Faktor plus" rađeno je na uzorku od hiljadu ispitanika u centralnoj Srbiji bez Kosova. Prikupljanje podataka rađeno je telefonski od 29. jula do 1. avgusta.