Najnovije vesti
Vesti Politika
ISTRAŽUJEMO Odluka o izborima sve bliže, a evo šta iz najvećih stranaka kažu na pitanje DA LI SU SPREMNI

ISTRAŽUJEMO Odluka o izborima sve bliže, a evo šta iz najvećih stranaka kažu na pitanje DA LI SU SPREMNI

O prevremenim parlamentarnim izborima sve se češće govori, a šanse da ove godine budu raspisani su 60 prema 40 odsto u korist izbora, tvrdi za "Blic" izvor iz vrha SNS.

srbija izbori kombo Foto: RAS Srbija
srbija izbori kombo

Među glavnim razlozima za ovu odluku je neukidanje taksa koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne iz Hercegovine, što je nedavno sam lider SNS Aleksandar Vučić i najavio. I dalje se mart ili april spominju kao vremenske odrednice kada bi mogla da budu otvorena glasačka mesta, a o svemu ovome bi trebalo da se raspravlja u narednom periodu na Glavnom odboru i Predsedništvu SNS. To je juče i najavio potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- SNS će u naredne dve-tri nedelje na sednicama Glavnog odbora i Predsedništva doneti odluku o izborima, koje će predsednik stranke zakazati u skladu sa našim statutom. Na sednicama će se, između ostalog, razgovarati i o mogućim prevremenim izborima. Po tom pitanju rukovodićemo se državnim, a ne stranačkim interesima - kazao je Vučević.

Ključno pitanje, dodao je on, na tim sednicama biće situacija oko Kosova i Metohije, uzimajući u obzir državne, a ne stranačke interese.

- Kada budemo odlučivali o izborima i sagledavali sve okolnosti, na prvom mestu biće državni interes, posebno imajući u vidu razvoj situacije oko KiM. Prošle godine i sam sam više puta javno govorio da SNS treba da razmišlja o tome da se ranije izađe na birališta, a uveren sam i da velika većina u stranci razmišlja u tom pravcu. Naravno, moramo da prihvatimo i argumente predsednika Vučića, koji je obazriv kada je reč o izborima, jer državni interesi jesu i moraju biti iznad stranačkih. A posebno moramo biti obazrivi i strpljivi oko KiM - smatra Vučević.

Zvanično, najglasniji zagovornici izbora su potpredsednici Vlade i ministri policije i saobraćaja Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, a na toj strani su i predsednik IO SNS Darko Glišić, kao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Predsednica Skupštine Maja Gojković je do pre mesec dana, uz lidera SNS Aleksandra Vučića, bila protiv, ali je nedavno izjavila da "se situacija menja".

- Velika većina u SNS smatra da će izbora biti, svi kažu da im miriše na takav razvoj situacije. Nije nemoguće i da budu u isto vreme kada su i izbori za Evropski parlament. Ako će se intenzivno raditi na članstvu za EU, na čemu insistiramo, onda je logično da budu ove godine kako bi se dobio pun mandat i za te poslove - kaže izvor "Blica".

Sagovornik "Blica" dodaje i da u SNS sa nestrpljenjem iščekuju odluku.

Ipak, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Srbija nije na pragu izbora, ali da lako može da se nađe.

- Ne bi trebalo izlaziti na glasanje, već bi trebalo sačekati da prođu izbori u Evropskom parlamentu. Izbori će biti i u SAD, ako Tramp dobije drugi mandat, mislim da će se postaviti drugačije po pitanju Kosova. Da me Vučić pita, ja bih mu rekao "visok ti je rejting, ali ništa ne ukazuje da ti pada rejting, pobedićeš i za godinu dana". Što se tiče bojkota, to je mač s dve oštrice, ako bi uspeo, baca senku na legitimitet, ali je ozbiljan test za opoziciju da li će smanjiti izlaznost, ako ne smanji, onda opozicija gubi legitimitet - rekao je Anđelković.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ SNS - IMA RAZLOGA ZA IZBORE PROTIV NJIH

Foto: Goran Zlatković / RAS Srbija

Ima razloga i za i protiv, zaista je na dnevnom redu sijaset izvanredno značajnih tema za zemlju i naše građane, nastavak reformi, pitanje KiM, evropske integracije, ustavne promene, što zahteva stabilnost i usredsređenost. S druge strane, zahtevi ideološki razjedinjeno-ujedinjene opozicije su glasni i zaogrnuti agresivnim političkim narativom i aktivnostima, pa ja smatram da bi izbori bili pravi demokratski odgovor i razrešenje bilo kakvih dilema oko legitimiteta, koje je ključno pitanje politike i demokratije - naglašava Joksimović.

BRANKO RUŽIĆ, SPS - ODLUKA BAZIRANA NA INTERESU SRBIJE

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

- Uveren sam da samo i isključivo državni razlog može da opredeli donosioce političkih odluka da li treba ili ne treba održati prevremene izbore. Treba imati u vidu da smo već u izbornoj godini, ali ta odluka pre svega mora biti bazirana na interesu Srbije, njenih građana i državotvornoj orijentaciji. Predsednik SNS Aleksandar Vučić je vlastan da donese tim povodom najbolju moguću političku procenu. Što se tiče SPS, za nas se nikada nije postavljalo pitanje učešća na izborima, kao i spremnosti za iste. Oni koji bojkotom obesmišljavaju izbore i demokratske vrednosti nikada nisu bili deo naše državotvorne orijentacije.

MILOŠ JOVANOVIĆ DSS - O SVEMU ODLUČUJE SAMO JEDAN ČOVEK

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

- Uopšte se ne opterećujem time da li će biti vanrednih izbora ili ne. Jedino što znam jeste da će o njima odlučiti jedan čovek, da za njih nema valjanih političkih razloga, da bi oni, u situaciji kada postoje ovakve tenzije u društvu kao i napadi secesionističkih vlasti u Prištini na sve što je srpsko, predstavljali samo dodatni izvor destabilizacije zemlje.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ, PSG

Foto: Jelena Žigić / RAS Srbija

- Ne učestvujemo u nameštenim izborima. To je stav kompletne opozicije u skladu sa prvom tačkom Sporazuma s narodom .

RASIM LJAJIĆ, SDPS - PRVO SA SNS

Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija

- Ne znam da li će biti izbora, a ako ih bude, naravno da ćemo učestvovati na njima. Prvi sagovornik na tu temu biće nam SNS, pošto smo sa njima učestvovali i na prethodnim izborima.

VUK JEREMIĆ, NARODNA STRANKA - NE PO DOVIM USLOVIMA

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

- Opozicija neće izaći na izbore ako oni budu raspisani pod postojećim uslovima.

ĐURO PERIĆ PUPS - ULAZIMO SA KOALICIJOM

Foto: PUPS Novi Beograd / Promo

- Svi su izgledi da će ih biti, ali zavisi mnogo od raznih detalja koji su znani jednom užem krugu ljudi. Svakako učestvujemo u koaliciji, na lokalu smo uglavnom samostalno, ali što se tiče parlamentarnih, verovatno u koaliciji. Mi se polako pripremamo za njih.

ZORAN LUTOVAC DS - ZAVISI SVE OD JEDNOG

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

- O izborima, kao i svemu drugome odlučuje isključivo jedan čovek. Sama činjenica da isključivo od raspoloženja autokrate zavisi da li će biti izbora govori o prirodi takvih izbora. Ako izbori nisu fer i pošteni, onda uopšte i nisu pravi izbori i na njima ne bi trebalo učestvovati

ALEKSANDAR ŠAPIĆ SPORTSKO PATRIOTSKI SAVEZ - NE ODGOVARAJU NAM

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

- Ne mislim na stvari na koje ne mogu da utičem. Vanredni izbori nam ne odgovaraju, jer u ovom momentu pet odsto ljudi zna da uopšte postojimo. Projektovali smo se na izlazak na izbore 2020. a i za to nam je teško da se organizujemo.

BORKO STEFANOVIĆ LEVAC SRBIJE - NEĆEMO UČESTVOVATI

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

- Ne znam, sve zavisi od volje jednog čoveka. U skladu dogovora sa narodom, ako Vučić odluči da ide na nelegitimne i unapred nameštene izbore, niko iz opozicije neće na njima učestvovati.