Najnovije vesti
Vesti Svet
"DOBRODOŠLA, SEVERNA MAKEDONIJA" Svetski zvaničnici pozdravili odluku makedonskog parlamenta

"DOBRODOŠLA, SEVERNA MAKEDONIJA" Svetski zvaničnici pozdravili odluku makedonskog parlamenta

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han pozdravili su usvajanje amandmana na makedonski Ustav u Sobranju kojim se menja ime države u Republika Severna Makedonija.

Makedonija parlament Foto: Anadolija
Makedonija parlament

- Ovo je ključni korak u sprovođenju istorijskog Prespanskog sporazuma. Politički lideri i građani iskazali su odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku priliku u rešavanju jednog od najstarijih sporova u regionu, te da time krenu napred na putu ka EU - navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

U saopštenju se ističe da EU snažno podržava Prespanski sporazum koji predstavlja primer pomirenja za region i Evropu u celini.

Specijalni predstavnik UN u sporu između Makedonije i Grčke Metju Nimic čestitao je Skoplju nakon što su poslanici usvojili amandman o promeni imena države.

Nimic smatra da je Prespanski sporazum, koji treba da ratifikuje i Grčka, otvorio put ka "jačoj osnovi za mir i bezbednost na Balkanu".

Federika Mogerini
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;
Federika Mogerini

Grčka je ranije obećala da više neće blokirati put Skoplja ka članstvu u EU i NATO, ako parlament izglasa izmene Ustava i podrži novi naziv države.

I generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozdravio je odluku makedonskog parlamenta, saopšteno je iz Saveta Evrope.

- Generalni sekretar Jagland pozdravlja odluku parlamenta u Skoplju po pitanju promene imena kao važan doprinos stabilnosti u regionu - navedeno je u saopštenju.

U Skoplju je sinoć Sobranje izglasalo ustavne promene potrebne za primenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom o izmeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija.

Kocijas: Dobrodošla Severna Makedonija

Bivši ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas nakon izglasanih ustavnih izmena u makedonskom Sobranju preko svog Tviter naloga poručio je "Dobrodošla, Severna Makedonija".

On je naveo da je razgovarao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim.

Nikos Kocijas
Nikos Kocijas

- Razgovarao sam sa Zoranom i Nikolom. Setili smo se poteškoća, umora, tenzija, ali i poverenja i nade koje smo imali pripremajući sporazum - istakao Kocijas, koji je bio glavni grčki pregovarač u postizanju Prespanskog sporazuma.

- Sanjali smo o zajedničkoj budućnosti oba naroda. Severna Makedonija, dobrodošla u našem životu. Istorija treba da bude škola, a ne zatvor - napisao je na Tviteru bivši ministar spoljnih poslova Grčke.

Kocijas je bio ministar spoljnih poslova Grčke i jedan od glavnih aktera u pripremanju Prespanskog sporazuma zajedno s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, ali usled neslaganja s koalicionim partnerom u grčkoj vladi ministrom odbrane Panosom Kamenosom dao je ostavku.

Posle njegove ostavke, resor spoljnih poslova u grčkoj vladi preuzeo je premijer Aleksis Cipras, kako je naveo, "upravo zbog potpunog sprovođenja Prespanskog sporazuma".