Najnovije vesti
Vesti Svet
Crna Gora: Demokratski izbori su ključ građanskih i političkih sloboda

Crna Gora: Demokratski izbori su ključ građanskih i političkih sloboda

Demokratski izbori ključni su aspekt ljudskih prava, odnosno građanskih i političkih sloboda, zaključeno je na Cetinjskom parlamentarnom forumu koji je danas na Cetinju organizovala Skupština Crne Gore.

Vlada_Crna_Gora Foto: Wikipedia
Vlada_Crna_Gora

Na forumu, čija je tema bila "Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?", učestvovali su poslanici iz Podgorice, Zagreba, Skoplja, Prištine i Beograda, kao i predstavnici Venecijanske komisije, Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i nevladinog sektora.

Učesnici foruma su usvojili Zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je važna posvećenost poštovanju demokratskih principa, osnovnih prava i sloboda, pluralizma i slobodnog društva. Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, u izjavi se navodi da je održavanje demokratskih izbora suština demokratije i preduslov bezbednosti i stabilnosti, pa samim tim i sveukupnog razvoja svake države.

Izjavom se ohrabruje aktivno učešće građana u političkom životu, posebno putem učešća na izborima na svim nivoima.

"Pozivaju se građani da ne zanemaruju demokratske instrumente koji su im na raspolaganju, među kojima je najznačajniji pravo glasa na izborima, kako bi što više bili uključeni u proces donošenja odluka", navodi se u izjavi.