Najnovije vesti
Vesti Društvo
GRCI SE PLAŠE SRBA POSLE UBISTVA NA ZAKINTOSU? "Sumnjivim" turistima traže depozit, a tvrde da su u sobama nalazili DROGU I PROSTITUTKE

GRCI SE PLAŠE SRBA POSLE UBISTVA NA ZAKINTOSU? "Sumnjivim" turistima traže depozit, a tvrde da su u sobama nalazili DROGU I PROSTITUTKE

Vlasnici apartmana na Lefkadi počeli su da traže depozit od gostiju, i to ne svih, već onih koji im se učine "sumnjivim" i problematičnim, a gostima čak skreniraju pasoše, kažu za "Blic" srpski turisti koje je začudila ova praksa, budući da se sa njom prethodnih godina nisu susretali.

zakintos Foto: Wikipedia
zakintos

- Kažu da su imali mnogo problema, naročito sa Srbima, da sobe budu demolirane, pa to posle ne mogu da naplate. Žena od koje sam iznajmila apartman ispričala mi je da je ista agencija koja je prošle godine dovela na Zakintos turiste kad je izbila tuča u kojoj je poginuo Amerikanac, i kod nje dovela haotičnu grupu, uglavnom mladih. Bili su glasni i bahati, uspeli su da izazovu tuču u centru grada i slomili su ruku nekom čoveku. Kad je došla policija da ih uhapsi, sa mladićima su u sobi zatekli prostitutku i heroin – ispričala je svoje iskustvo čitatateljka "Blica" Ivana I.

Krf je lep, ali se u Kavosu divlja
Foto: Promo
Krf je lep, ali se u Kavosu divlja

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže da je uzimanje pasoša, odnosno legitimisanje, uobičajeno prilikom prijavljivanja u smeštaj, i zapravo je odraz toga da vlasnici posluju po zakonu.

Seničić: Depozit zbog čestih šteta

- Ako su prijavili delatnost, moraju da unesu podatke gosta u evidenciju, radi plaćanja poreza i taksi – kaže Seničić.

Što se uzimanja depozita tiče, to je praksa koju koriste hoteli najčešće kada dolaze ekskurzije, grupe adolecenata, koji često prave štetu.

"Srpski turisti prave haos"

- Ne možete da verujete u kakvom stanju naši turisti ostavljaju apartmane. Sigurno se tako ne ponašaju kod svoje kuće, haos posle njih ostane. Vlasnici apartmana koji uzimaju depozit to rade ako dođete u privatnoj režiji, da bi mogli da se zaštite i osiguraju da će naplatiti eventualnu štetu - kaže on.

Incidenti su češći među mlađom populacijom
Foto: Arhiva
Incidenti su češći među mlađom populacijom

Kada gosti dođu preko agencije, agencija je garant. Ako dolaze samostalno, eventualnu štetu turistički radnici mogu da naplate skupim i komplikovanim putem, preko advokata, ili da odmah uzmu depozit.

- Kada sami bukirate, prihvatate uslove koje vlasnik nameće, te je ključno da se dobro informišete, kako ne biste došli u situaciju da možda čak i nemate toliko novca kod sebe koliko potražuju - savetuje Seničić.

Ambasador Spasojević: Tragedija sa Zakintosa "osvestila" tursite

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević kaže da je prošlogodišnja tragedija u velikoj meri "osvestila" turiste.

- Prošlogodišnja tragedija je u priličnoj meri osvestila turiste, sada se ponašaju odgovornije i opreznije. Slušaju savete vodiča da ne posećuju mesta visokog rizika i izbegavaju sukobe. Skrećemo pažnju ljudima, ne samo na gradove koji su problematični, već i na lokale koji deluju rizično, i za koje smatramo da se toči alkohol sumnjivog porekla i gde ima narkotika - rekao je nedavno Spasojević za "Blic".

Tri rizična mesta

Iako ambasador Spasojević ističe da su incidentne situacije izolovani slučajevi i da Grci srpske turiste smatraju idealnima, činjenica je da problemi postoje.

O tome svedoči nedavni sastanak sa lokalnim vlastima, ali i počasnim konzulom Srbije u Grčkoj, Viktorom Rukotasom, sa kojima je razgovarao o preventivnim merama kako bi se tragedije i incidenti izbegli ovog i budućih leta.

Spasojević je istakao tri lokacije koje se smatraju tačkama visokog rizika. Pre svega to je Laganas na Zakintosu, Kavos na Krfu i Malja na Kritu, mesta, kako kaže ambasador, poznata po noćnom provodu, klubovima i izlascima.

A mesta gde je buran noćni provod, uslovi su u kojima lako mogu nastati incidenti.