Najnovije vesti
Vesti Svet
Nemački mediji: Ovo je NOĆNA MORA, Merkel je zaslužila poraz

Nemački mediji: Ovo je NOĆNA MORA, Merkel je zaslužila poraz

Nemački mediji ne štede kancelarku te zemlje, Angelu Merkel, koja je izvojevala pobedu na izborima i osigurala svoj četvrti mandat, nazivajući tu pobedu "noćnom morom", a u "Špiglu" čak pišu da je "zaslužila poraz".

Angela Merkel
Angela Merkel
Foto: RAS Srbija

Dan posle šokantnih izbora nemačka štampa piše isključivo o usponu desničara koji će „promeniti Nemačku“.

- „U čemu su drugi pogrešili, koliko su oni doprineli tome što je AfD postala tako jaka? Na to pitanje odgovor neće tražiti samo istoričari koji se budu bavili ovim vremenom. Jer, tek sada sve počinje. Zar nije ova stranka popunila praznine? - piše danas "Frankfurter algemajne cajtug".

Sada će ta partija (AfD) imati istaknuto mesto u plenumu Bundestaga i voditi komisije, čak i ako neki poslanici drugih partija budu pružali poslednji, tužni otpor.

Angela Merkel
Angela Merkel

- Ta partija sada može da zaposli stotine ljudi i da sa državnim novcem nameće svoje teme. Sada ona ima demokratski pečat - navodi se u tekstu.

Rajniše post" (Diseldorf) je najdramatičniji: „24. septembar 2017. datum koji označava kraj umerene posleratne Nemačke u kojoj je vladao konsenzus. Zemlja skreće udesno.“

„Gubitnik izbora se zove Angela Merkel“, jasno piše Švebišše cajtung (Ravensburg).

"Berliner cajtung" piše da ovi izbori menjaju Nemačku.

- Ne, oni neće promeniti ulogu Nemačke u svetu jer ce uprkos svemu Angela Merkel ostati kancelarka. Međutim, ovi izbori mogu promeniti reputaciju Nemačke u svetu. Nekim našim susedima je sigurno krajnje neprijatno što sedamdeset godina nakon završetka rata i desni radikali kreiraju politiku u Rajhstagu u Berlinu u kojem je sada sedište Bundestaga - navodi se u tekstu.

AFP ističe da nemačka štampa za Merkelovu kažu da je izvojevala "pobedu iz noćne more".

Sa druge strane "Špigl" optužuje Merkelovu da je vodila "neinspirativnu kampanju" i da je ignorisala izazove koje predstavlja desnica.

- Zaslužila je ovaj poraz - navodi se u tekstu "Špigla".