Terzić nudi 200.000 evra za slobodu!

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terzić nudi 200.000 evra za slobodu!

Zvezdan Terzić, bivši predsednik FSS, na početku suđenja ponudio jemstvo od 40.000 evra u kešu i 160.000 evra u nekretninama da bi izašao i pritvora. Tužilaštvo prihvatilo predlog, sud danas treba da odluči Zvezdan Terzić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, koji je optužen da je prisvojio četiri miliona evra od transfera fudbalera, ponudio je juče na početku suđenja jemstvo od 200.000 evra kako bi se branio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa slobode! Tužilaštvo je prihvatilo ovaj predlog, a sud danas treba da odluči da li će Terzić biti pušten iz pritvora.Zvezdan Terzić predao se posle višegodišnjeg bekstva srpskim vlastima 11. novembra 2010. i nakon kratkotrajnog boravka u Centralnom zatvoru prebačen je zbog lošeg zdravstvenog stanja na VMA. On je juče u Palati pravde na početku suđenja u dvočasovnom izlaganju negirao navode optužnice i predložio ukidanje pritvora.
Nisam oštetio OFK Beograd
- Terzić je, kao i nekoliko puta ranije, ponudio sudu jemstvo od 200.000 evra. On je najavio da će položiti 40.000 evra u kešu i hipoteku na porodičnu i na komšijsku kuću u Bačkoj Topoli, čija je vrednost oko 160.000 evra. Tužilac Aleksandra Grbović rekla je da se slaže sa ovim predlogom, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom publike u sudnici. Narednih dana očekuje se da sudija Danko Laušević odluči o jemstvu - kaže za Press izvor iz srpskog pravosuđa.
Terzić je nekoliko puta ponovio da nije kriv i da nije oštetio OFK Beograd, čiji je bio predsednik od 1997. do 2005. godine.
- Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Ništa nisam radio nezakonito, niti je neko stekao protiv pravnu imovinsku korist. Sve je rađeno u interesu OFK Beograda i klub sigurno nije oštećen - rekao je Terzić.
On je dodao da je OFK Beograd devedesetih godina bio pred gašenjem i da je račun bio blokiran.
- Za direktora kluba postavljen sam direktno iz kopački, bio sam neiskusan! Klub je 1997. godine bio pred gašenjem, druga liga, račun u blokadi, stadion razrušen, zarastao u korov, imali smo samo četiri registrovana igrača i trebalo je da nađemo 20 kvalitetnih igrača za svega nekoliko dana. Tada su počeli pregovori sa Vanjom Grubačem, koji je bio slobodan fudbaler. On je pristao da besplatno igra za OFK, pod uslovom da može da ode kada hoće, i to bez obeštećenja - objašnjavao je bivši direktor OFK Beograda.
Terzić je rekao da je taj potez bio dobar, što se vidi u Grubačeva 33 gola, a OFK je ušao u Prvu ligu.
- Grubač nas je obavestio da su mu menadžeri rekli da pregovaraju sa Hamburgerom. Oni su hteli da izbegnu plaćanje poreza, pa je Grubačeva trogodišnja plata od 1,1 milion nemačkih maraka prikazana kao obeštećenje OFK Beogradu. To je uobičajena praksa u gotovo svim klubovima, jer se nigde u Evropi ne plaća porez na obeštećenje - rekao je prvooptuženi.
Terzić je dodao da su mu Nemci dali dva čeka koje je unovčio i predao novac Grubaču, koji je potpisao priznanice da je primio novac.
- Taj novac nije uplaćen na račun OFK Beograda jer bi to transfer učinilo komplikovanijim - rekao je Terzić, i dodao da je opšte poznato da je devedesetih godina postojalo veliko nepoverenje u bankarski sistem Srbije.
On je potom objasnio da je Miko Brašnjević bio glavni sponzor i predsednik upravnog odbora kluba i da je on ugovorio transfere Mihajla Pjanovića i Srđana Stanića u Rusiju.
- Posle mi je preneo da je dogovoreno da Stanić pređe u Spartak za 400.000 evra - pričao je Terzić o Brašnjeviću, koji se ubio pre pet godina u CZ-u kao osumnjičeni član „stečajne mafije".
Brašnjević mu je, međutim, preneo i da su Rusi uslovili isplatu 400.000 evra potpisivanjem ugovora od 1,7 miliona evra.
- Pitao sam Brašnjevića: „Predsedniče, da li je to po zakonu?" On mi je odgovorio da jeste. Da nisam potpisao, oštetio bih klub za 400.000 evra - rekao je Terzić.
Bio sam Banetov savetnik
On je izjavio da je u transferu fudbalera Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu imao jedino ulogu fudbalerovog savetnika.
- Miko mi je 2005. godine rekao da je agencija „Gardijan" zainteresovana da otkupi prava na transfer Ivanovića za 200.000 evra, a ja sam ga doveo iz Sremske Mitrovice za 5.000 evra, tako da je klub tim transferom zaradio 40 puta više - rekao je Terzić.
Krivicu su negirali i optuženi bivši direktor OFK Beograda Vladimir Bulatović i fudbalski menadžer Dražen Podunavac, dok je postupak razdvojen protiv bivšeg generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova Prve lige Milovana Nikodinovića, koji je teško bolestan. Suđenje će biti nastavljeno 18. marta.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.