Iznenađujući Karadžićev potez

Izvor: Politika, 24.Jul.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznenađujući Karadžićev potez

Dik Advokat dolazi u nedelju uveče, biće predstavljen u ponedeljak, mesečna plata će mu biti, navodno, 30.000 evra, dok bi za odlazak Srbije na Evropsko prvenstvo dobio još 350.000

Već smo imali jednog stranca na klupi nacionalnog tima, a ostvareni učinak bio je poražavajući. Još pamtimo pogrešan potez tadašnjeg predsednika Zvezdana Terzića kada je odlučio da za selektora Srbije dovede Španca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Havijera Klementea. Simbolika može da bude i u tome što je i on angažovan u isto doba godine (21. jul 2006). Na klupi nacionalnog tima zadržao se nešto manje od godinu i po dana.

U skladu sa svojim uverenjem da predsednik može da koristi sve što mu stoji na raspolaganju, Tomislav Karadžić se posle dosta premišljanja odlučio na promenu kursa u pogledu izbora selektora. Angažovanje holandskog trenera Dika Advokata za novog selektora Srbije bez sumnje je u dobroj meri iznenađujući potez, imajući u vidu činjenicu da je savez mirne duše mogao da nastavi saradnju sa Ljubinkom Drulovićem, koji ne bi bio loše rešenje.

Pregovori s Mihajlovićem i Zengom otišli su u drugu krajnost, pa kada je video da vreme brzo prolazi, jer su evropske kvalifikacije na pragu, Karadžić je doneo odluku da pruži ruku Advokatu.

Holandski trener, koji je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri sa raznim ekipama i reprezentacijama osvojio čak 15 trofeja, stiže u Srbiju u nedelju uveče, a već u ponedeljak imaće zvaničnu promociju na klupi našeg nacionalnog tima. Nema sumnje da se radi o velikom trenerskom imenu, ali sa druge strane, postavlja se pitanje hoće li Advokat imati dovoljno vremena da se navikne na naš fudbalski mentalitet, na visoke zahteve i hoće li uspeti da odvede Srbiju na Evropsko prvenstvo koje 2016. godine organizuje Francuska.

Ako je verovati izvorima, Dik Advokat će mesečno zarađivati blizu 30.000 evra, s tim što je FSS-u postavio uslov da u slučaju plasmana na Evropsko prvenstvo na njegov račun legne dodatnih 350.000 evra. S obzirom na reprezentacije koje je trenirao poslednjih godina, to i nije neki veliki novac, ali šta ako Srbija ponovo preskoči još jedno veliko fudbalsko takmičenje? Ko će onda snositi najveću odgovornost?

U kvalifikacijama za „Francusku 2016” fudbalska reprezentacija Srbije će, naravno, sa novim strancem i u granicama ranije uspostavljenih standarda, jurišati ka svom novom cilju. Treba verovati da je predsednik Karadžić zajedno sa svojim najbližim saradnicima odredio jasne smernice još onog časa kada je u glavi prelomio da je Srbiji potreban stranac, i to ne bilo kakav stranac, već iskusan stručnjak, proveren trener iza čijeg rada stoje i dobri rezultati. Advokat je najavio i angažovanje još jednog Holanđanina za svog prvog pomoćnika.

-------------------------------------------------------------------------------

Dru lo vić: Mislim da nije dobro angažovati stranca

 

(Foto Tanjug)

Ljubinko Drulović je mirno prihvatio odluku čelnika naše fudbalske organizacije da na njegovo mesto dođe Holanđanin Dik Advokat.

– Čuo sam se sa predsednikom Karadžićem, najavio mi je mogućnost da će Holanđanin biti izabran za novog selektora. Predsednikova želja je takođe da ostanem u savezu, ali male su šanse za to. Jednostavno, želim da radim u nekom od velikih klubova i moj prvi zadatak će biti da pronađem dobar klub. Mislim da savez nije napravio dobar potez kada je angažovao stranca – kazao je Drulović.

Dragan Todorović

objavljeno: 24.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.