Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninsku šećeranu niko neće da kupi

ZRENJANIN - Tender za prodaju Fabrike šećera "Zrenjanin" proglašen je neuspešnim pošto su propali pregovori s jedinim ponuđačem, kompanijom UBA (United Business Activities), koja ima sedište u Švajcarskoj, saopštila je Agencija za privatizaciju, piše "Građanski list".

Drugi tender za prodaju 60,54 odsto društvenog kapitala u zrenjaninskoj fabrici šećera, raspisan je u junu prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, a pregovori s kompanijom UBA započeli su u novembru i trajali više meseci. Prema ranijim navodima poslovodstva šećerane, biznismen Filip Cepter, koji stoji iza kompanije UBA, odustao je od kupovine šećerane polovinom aprila, jer je navodno ocenio da je 19 miliona evra koje je trebalo da investira u šećeranu "nerealna cena za fabriku" koja ne radi nekoliko godina. Osim toga, imovina šećerane je opterećena hipotekama.

Proizvodnja je obustavljena 2005. godine, kada je umesto planiranih 300.000 prerađeno 70.000 tona repe. Te godine su u zrenjaninskom šećeru pronađeni metalni opiljci, pa je kompletna proizvodnja proglašena neispravnom. Zato je gubitak šećerane samo u 2005. iznosio 2,8 miliona evra. U fabrici se inače kao zaposleno vodi 216 radnika.

Šećerani, koja je poslovala u sklopu industrijsko-poljoprivredne kompanije "Servo Mihalj", pripada 55 hektara građevinskog zemljišta s kompletnom infrastrukturom i objektima, kao i pet kilometara pruge.

U vlasništvu fabrike su i automatska kuglana, Gradski stadion, poslovna zgrada koja vredi milion evra po sadašnjim cenama nekretnina u Zrenjaninu, ambulanta, Dom kulture s velikom salom i na hiljade kvadrata skladišnog prostora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.