Zrenjaninci i dalje dežuraju kraj jezera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninci i dalje dežuraju kraj jezera

Građani Zrenjanina koji se protive postavljanju splavova i koji već dve nedelje dežuraju pored jezera i ne dozvoljavaju izgradnju splava, najavili su danas da neće odustati od te namere sve dok ne bude doneta odluka o zabrani postavljanja splava i zabranjen rad investitoru.

Smatraju da je sve u rukama zrenjaninskog suda koji odlučuje o njihovoj žalbi, podnetoj 5. avgusta Osnovnom sudu u tom gradu, a kojom se zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raskid Ugovora između JVP "Vode Vojvodine" Novi Sad i Nikole Novakovića potencijalnog vlasnika budućeg splava.

Oni očekuju rešenje rešenje o privremenoj zabrani postavljanja splava, dok, kako navode, sud ne reši o ništavosti ugovora.

"Mi ne želimo da idemo mimo institucija, ali one su odgovorile opstrukcijom, usporavanjem, jednostavno marginalizacijom ove teme i svih naših pokušaja. Ja sam dve urgencije od ponedeljka predala sudu i zaista očekujem da će danas otići u Viši sud da se rešava povodom te žalbe", kazala je danas novinarima Judita Popović, pravna zastupnica 53 građana koji su tužbu podneli.

Kako je navela, problem zrenjaninskih splavova nadrastao je samog sebe i dve su se stvari iskristalisale: nemoć države i državne uprave i institucija, a sa druge strane, organizovanost, artikulisanost i konkretne građanske inicijative građanskog otpora.

"Žao nam je što smo mi na braniku zaštite pravne države i vladavine prava, mi se trudimo da zaštitimo životnu sredinu, slobodu i prava građana i da insistiramo da se zakoni poštuju i primenjuju, jer, mi smo 5. septembra predali tužbu, a danas je 24. ali mi još nismo dobili pravosnažnu odluku o privremenoj meri da se zabrani postavljanje tih splavova", kazala je Popović.

Zoran Kostić Cane, lider rok benda "Partibrejkers", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je ideja o postavljanju splava na jezeru u blizini centra grada bespredmetna i da nije u pitanju postavljanje jednog, već još dva splava.

"U pitanju je lančana splavovska reakcija, u pitanju je da ćete dobiti septičku jamu u gradu. Veliki se napor ulaže da do toga ne dođe. Ljudi tamo dežuraju u jako teškim uslovima. Ovo je ponižavajuće i nema smisla. Objekat će napraviti totalni kolaps u jezeru" rekao je danas Kostić novinarima.

Investitor, ugostitelj, Nikola Novaković kaže da sve predugo traje i da i on očekuje da sud što pre donese rešenje.

"Ovo je sada već dignuto na takav nivo da već smetamo Zrenjaninu i očekujem da sud po hitnom postupku reši ovaj problem, i da li je grupa građana koji me blokiraju da radim u pravu, ili moja dokumentacija. Ja imam traženu dokumentaciju, tamo se neće služiti alkohol a sem članova moje porodice biće zaposleno još pet radnika", rekao je Novaković.

Građani su početkom septembra sprečili donošenje barži za splavove u blizini jezera, a zatim i radnike Elektrodistribucije da priključe struju neophodnu za radove na postavljanju splavova i od tada su organizovali danonoćna dežurstva.

Skupštinska odluka o postavljanju splavova doneta je aprila ove godine, a od momenta njenog donošenja građani su u nekoliko navrata organizovali proteste jer, između ostalog, smatraju da je ona sporna na više nivoa i da je sporna i cela procedura njenog donošenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zrenjaninci ne žele splavove, na njihovoj strani i Cane iz "Partibrejkersa"

Izvor: 24sata, 24.Sep.2014

Građani Zrenjanina koji se protive postavljanju splavova i koji već dve nedelje dežuraju pored jezera i ne dozvoljavaju izgradnju splava, najavili su danas da neće odustati od te namere sve dok ne bude doneta odluka o zabrani postavljanja splava i zabranjen rad investitoru...Smatraju da je sve u...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.