Zrenjaninac se greje na koštice višnje!

Izvor: Glas javnosti, Srna, 28.Okt.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninac se greje na koštice višnje!

ZRENJANIN - Branislav Prohaska, inženjer iz Zrenjanina, koristi za zagrevanje kuće specijalni automatski gorionik za biomasu i kad ga loži košticama višnje ili zrnima kukuruza mesečno uštedi do 10.000 dinara (oko 95 evra).

- Ložim gorionik i paletama, koje se proizvode od piljevine, biomase i žetvenih ostataka, ali u njega ubacujem i koštice višnje, kao i zrna kukuruza, čime obezbeđujem topao dom i u najhladnijim zimskim danima. Ložeći to gorivo uštedim na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << grejanju i 10.000 dinara mesečno - rekao je Prohaska lokalnim medijima.

On je istakao da je zagreavanje tim gorionikom prava bladgodet za kuću i naročito zaposlene ukućane, jer mu rad "nadgleda" poseban procesor.

- Na osnovu zadate, kao i temperature okoline, procesor dodaje više ili manje goriva, kao i odgovarajuću količinu vazduha. Gorionik ima, takođe, i tajmer kojim se može podesiti vreme njegovog rada i do nedelju dana unapred - rekao je Prohaska.

Zrenjaninski inženjer prpeporučio je i "Gradskoj toplani" u Zrenjaninu da pređe na žetvenu masu kao gorivo za zagrevanje stanova i domova.

- Toplana bi vrlo lako, već ove zime mogla da umesto gasa pređe na jeftino gorivo poput paleta od žetvenih ostataka. Neka raspiše tender za potencijalne isporučioce tih paleta, kako bi se mogla utanačiti njihova isporuka. Grejanje bi sigurno bilo jeftinije, a devize za nabavku gasa ostajale bi gradu - naveo je na kraju Branislav Prohaska.

"Gradska toplana" u Zrenjaninu lani je za grejanje potrošila rekordno nisku količinu gasa od oko 23 miliona kubnih metara, što se u gradu na Begeju tumači odgovorom njegovih građana na nenormalno visoku cenu tog energenta u Srbiji.

Puno,jako puno neistina u ovom narucenom clanku.Branislav Prohaska ili stvarno ne zna nista o radu sopstvenog gorionika,ili ima neke skrivene namere.Gorionik je predvidjen za sagorevanje cistog drvenog peleta(a ne paleta).Za sagorevanje zetvene biomase,potrebno je imati odgovarajuci gorionik.A o tome inzinjer Branislav Prohaska,pojma nema,pa zato ne bi trebalo da obmanjuje javnost.Ako su autori ovog clanka hteli pravu vest,mislim da su odabrali pogresnu osobu za razgovor

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.