Zrenjanin dobio Trg Zorana Đinđića

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin dobio Trg Zorana Đinđića

Godinu dana nakon pokretanja inicijative, u Zrenjaninu je Trg Republike preimenovan u Trg dr Zorana Đinđića. Svečano otkrivena tabla sa njegovim imenom.

Odbornici Skupštine Grada Zrenjanina doneli su na današnjoj svečanoj sednici odluku o promeni naziva Trg Republike u Trg dr Zorana Đinđića, nakon čega je upriličeno i svečano proglašenje i otkrivanje table sa novim imenom.

Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova, čiji je predsednik Radovan Francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predložila je Skupštini imenovanje trga po ubijenom premijeru, a inicijativa da Đinđić dobije ulicu u Zrenjaninu potekla je od pokreta "Novi optimizam" pre godinu dana, posle tribine organizovane na godišnjicu njegovog ubistva.

Francuski je rekao da je inicijativa naišla na veliku podršku građana, nevladinih organizacija i političih stranaka i da je današnjom odlukom "poslata poruka da u Zrenjaninu postoji snaga da se nastavi tamo gde je stao Zoran Đinđić".

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je da je ovo veliki dan za Zrenjanin, ali da je to samo jedan od koraka za stvaranje evropskog Zrenjanina i evropske Vojvodine.

Govoreći o pokojnom Zoranu Đinđiću, gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov rekao je da je Trg koji od danas nosi naziv po pokojnom premijeru deo duga koji imamo prema velikom čoveku, čije delo poručuje da ljudski životi nisu uludo potrošeni ako su ugrađeni u budućnost.

"Danas smo i srećni i tužni jer ovaj grad dobija Zoranov trg. Tužni smo jer Zorana nema, a srećni moramo biti jer će trg u Zrenjaninu zauvek nositi njegovo ime", rekao je Mihajlov.

Odbornici Srpske radikalne stranke nisu učestvovali u radu Skupštine, jer, prema rečima predsednika odborničke grupe te partije Saše Santovca, nisu želeli da učestvuju u farsi.

"U proteklom periodu Zrenjanin je bio ocrnjen u medijima kao grad građevinske mafije, uništene privrede, očigledno da i postavljanje ploče ima veze sa tim", rekao je ispred zgrade Skupštine Santovac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.