Zrenjanin: Restauriranje Uspenske crkve

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Restauriranje Uspenske crkve

U toku su konzervatorsko-restauratorski radovi u najlepšem i najstarijem pravoslavnom hramu u Banatu, zrenjaninskoj Uspenskoj crkvi u Svetosavskoj ulici.

Obnavlja se zidno slikarstvo, a posao je poveren slikarima-konzervatorima iz subotičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, objašnjava za Danas Vesna Majstorović iz Zavoda za zaštitu kulture Zrenjanin.

Prema njenim rečima, zrenjaninski Zavod izdao je uslove za mere tekuće zaštite i za unutrašnje radove, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a pomaže stručnim nadzorom nad radovima koji su u toku.

- Definisano je tačno šta se može raditi i na koji način, naročito kako tretirati vlagu u zidovima. Čišćenje ikonostasa od prašine i čađi je završeno. Prema izveštaju restauratora, drveni ram je u lošem stanju i to bi sledeći put trebalo sanirati. Sada se radi zidno slikarstvo, restaurira se ornamentika, osvežavaju se nedostajući delovi gde je to potrebno. Zidovi najznačajnijeg pravoslavnog hrama u ovim krajevima, koji datira iz 1746. godine, oslikani su prizorima Svete trojice sa jevanđelistima. Autor zidnog slikarstva je minhenski đak, a ovdašnji građanin Aleksandar Sekulić, koji je 1926. godine završio oslikavanje ove crkve. Ovo je prvi put da se radi restauracija i konzervacija unutrašnjosti - objašnjava Vesna Majstorović.

Ekipu slikara-konzervatora predvodi Goran Bolić, a pomažu mu izvođači radova iz Kikinde i dekorater Vladimir Kojić. Radovi su počeli krajem septembra i treba da budu završeni do kraja godine.

Pravoslavni hram Uspenja presvete Bogorodice je najveća pravoslavna crkva na teritoriji Zrenjanina, a obimni radovi na njenoj statičkoj i konstruktivnoj sanaciji poslednji put su izvedeni pre više od deset godina. Podignuta je 1746. godine u stilu klasicizma, a njen ikonostas sa scenama iz Starog i Novog zaveta krase radovi bečkerečkih ikonopisaca Georgija i Dimitrija Popovića.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.