Zrenjanin: Elektronske sednice za efikasniji rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Elektronske sednice za efikasniji rad

Odbornici zrenjaninske Skupštine umesto štampanog materijala za sednice, ubuduće će pred sobom imati materijal na tablet računarima. Kako je najavljeno, pored efikasanijeg rada, ovo bi trebalo da donese i uštede.

Prema rečima Ljubomira Stanisavljeva, zamenika predsednika Skupštine grada Zrenjanina, svi odbornici dobili su tablet računare, a održane su i kratke obuke.

"Odbornici će sada dobijati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << materijal na samoj sednici, i moći će isti da čitaju po tački dnevnog reda, elektronskim putem. Sama elektronska sednica podrazumeva i elektronsko glasanje utvrđivanjem kvoruma, a naravno da smo u poslovniku ostavili i mogućnost da ukoliko slučajno dođe do nekog tehničkog kvara, možemo i dalje da glasamo dizanjem ruke i prozivanjem", kazao je Stanisavljev.

Oliver Mitrović, šef odborničke grupe SNS-a u zrenjaninskoj Skupštini, rekao je da će ovo doneti bolju efikasnost u radu, skratiti vreme kod utvrđivanja kvoruma i utvrđivanja glasova.

"Tu je bitan momenat i ušteda u nabavci i distribuciji materijala za sednice, kao i u održavanju opreme koja se koristila za štampanje materijala. Prema proračunima nekih službi u Gradskoj upravi, investicija po pitanju ovakve opreme biće isplativa posle prve godine korišćenja tablet računara", kazao je Oliver Mitrović.

I u opozicionom strankama slažu se sa novim načinom rada.

"Želeo bih da istaknem da je za uvođenje elektronskog sistema u rad zrenjaninske skupštine zaslužna Vlada Vojvodine, odnosno Sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju, koji je gotovo u potpunosti isfinansirao taj projekat. Smatramo da je svaka modernizacija u radu parlamenta dobro došla. Mi ćemo tražiti i da se dopune neke stvari kada je praćenje elektronske sednice u pitanju, video bimom, da odbornici mogu da vide ko je i kako glasao", rekao je Goran Kaurić, odbornik DS-a.

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Vladimir Milošev, rekao je da je Liga još 2010. godine, inicirala ovaj način rada gradske Skupštine.

"Mislim da je napredak tehnologije doveo do toga da možemo efikasnije da funkcionišemo, i mi taj deo opravdavao. Međutim, ne opravdavao onaj deo koji se tiče Poslovnika o radu, gde su odbornici ograničeni maksimalno, što se tiče rasprave i predloga dopune tačaka dnevnog reda", istakao je Milošev.

Zrenjaninska skupština broji 67 odbornika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.