Zrenjanin: Akcija Zaštiti sebe i druge - poštuj propise

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Akcija ''Zaštiti sebe i druge - poštuj propise''

Akcija pod nazivom "Zaštiti sebe i druge – poštuj propise", u organizaciji Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina, održana je danas na lokaciji stare pijace u Zrenjaninu.

Akciju su osmislili aktivisti Kancelarije za mlade, a sprovedena je u okviru projekta "Zajednički u kreiranju pozitivnog okruženja za mlade" čiji je pokrovitelj Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Akciji su prisustvovali načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << načelnik Školske uprave za Banat Staniša Banjanin, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, članica Gradskog veća Zlatana Ankić, načelnica odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica i šef Odseka za poslove iz oblasti saobraćaja Gradske uprave Mirko Petrović.

Prisustvovali su i aktivisti Kancelarije za mlade, aktivisti i volonteri Crvenog krsta i zrenjaninski srednjoškolci, ali i zainteresovani građani. Prisutnima na licu mesta, a putem sredstava informisanja i celokupnoj javnosti, poručeno je da je pre mesec dana obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i da je poražavajuć je podatak da se u Srbiji u ovoj godini dogodio veliki broj udesa sa teškim povredama i smrtnim ishodom. Iako upoređivanje statističkih podataka za poslednje tri godine pokazuje da je manje saobraćajnih udesa, pa i nastradalih, gotovo svakodnevne zastrašujuće slike poginulih pozivaju državne organe da reaguju i učine nešto da se pogibije zaustave. Najčešći uzroci nezgoda su neprilagođena vožnja, nepažnja i alkohol.

Koordinator Kancelarije za mlade Ivan Mikalački rekao je da je ovo preventivno-propagandna akcija iz oblasti bezbednosti saobraćaja, s akcentom na mlade i neiskusne vozače.

"Scenario akcije, konkretno, podrazumevao je saobraćajnu nezgodu koja se desila usled nepoštovanja saobraćajnih propisa i koju je izazvao mlad i neiskusan vozač, pritom pod dejstvom alkohola i uz korišćenje mobilnog telefona. Zrenjanin jeste grad u kom se, srazmerno njegovoj veličini, ne događa velik broj saobraćajnih nezgoda, ali deo nezgoda koje nastaju izazivaju upravo mladi i neiskusni vozači i toj populaciji je akcija najviše i namenjena. Ova danas je samo jedna u nizu i biće ponovljena i na drugim lokacijama, kao i u naseljenim mestima", istakao je Mikalački.

Prisutni na simulaciji saobraćajnog udesa mogli su da se upoznaju s kompletnim postupkom u slučaju udesa, koji treba da se sprovede od strane prisutnih očevidaca, aktivista Crvenog krsta, Hitne pomoći, policije, vatrogasaca-spasilaca, do komunalnih službi zaduženih za uklanjanje vozila sa mesta udesa. Postupak je realno prikazan, a posebno upečatljivo je simulirano izvlačenje zarobljenog vozača iz havarisanog vozila, njegovo zbrivanjanje od strane Službe hitne medicinske pomoći, sam uviđaj od strane pripadnika saobraćajne policije, kao i postupanje s licem koje je izazvalo nezgodu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.