Značajna pomoć vernika i gradske uprave

Izvor: Danas, 20.Jan.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajna pomoć vernika i gradske uprave

Zrenjanin - - U Zrenjaninu se grade dva nova pravoslavna hrama, jedan u naselju Bagljaš koji se podiže sredstvima brojnih darodavaca iz redova građana, i drugi u naselju Zeleno polje koji je zadužbina porodice Dević. Pravoslavna crkvena opština Zrenjanin dala je blagoslov za oba hrama, pomaže gradnju, a osim građana koji su glavni pokrovitelji, iza svega je stala i gradska administracija obezbeđivanjem logističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << podrške i građevinskog zemljišta. Sve je to razlog da se u Zrenjaninu nadaju poseti prvog čoveka srpske crkve, Njegove svetosti patrijarha Irineja.

- Ponosan sam što baš mi imamo taj blagoslov da gradimo dva hrama u našem gradu nakon više od dve stotine godina. Nadam se da ćemo u 2016. godini imati i tu sreću i čast da nas, po prvi put nakon Drugog svetskog rata, poseti patrijarh srpski, najavio je zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić prilikom obeležavanja Bogojavljenja.

Krajem prošle godine izlivena su crkvena zvona za hram Gospoda Isusa Hrista na Bagljašu, koja bi trebala da ovog proleća budu postavljena, održana je prva liturgija u hramu u izgradnji, a novi krst, donatora Dragana Radića, osveštao je njegovo preosveštenstvo episkop banatski Nikanor.

- Uz Božiji blagoslov i trud i zalaganje svih meštana ovog grada nastavljamo da gradimo ovo lepo delo. Obezbedili smo zvona koja će u prvim danima proleća biti postavljena, kaže protonamesnik Slobodan Čestić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je ponosan na činjenicu da se u Zrenjaninu i okolini u isto vreme gradi nekoliko svetinja.

- Grade se dva pravoslavna hrama u gradu i još nekoliko crkava po naseljenim mestima. Pomažemo pravoslavno građanstvo, ali smo jednako pomagali i sanaciju drugih verskih objekata, ističe Janjić.

Gradnja hrama na Bagljašu započela je u jesen 2011. godine, na prostoru između Bulevara Veljka Vlahovića i Stražilovske ulice, u centru najvećeg zrenjaninskog naselja. Osvećenje zemljišta novog hrama i postavljanje krsta održano je 26. aprila 2009. godine, juna 2013. godine izlivena je temeljna ploča, a temelj je osveštan 1. septembra iste godine. Dve godine kasnije, oktobra 2013. godine, završena je prva faza gradnje, kada su podignuti zidovi visine tri metra i hram dobio prve obrise. Hram, koji je u osnovi trobrodna bazilika, imaće površinu od oko 300 kvadratnih metara, sa tornjem visokim 18,5 metara. Kada bude završen, po stilu će podsećati na zadužbine Nemanjića.

Zadužbina arhitekte Devića

U naselju Zeleno polje gradi se privatnom donacijom hram Svetog Nikolaja, zadužbina pokojnog arhitekte Vojislava Devića. Arhitekt Vojislav Dević živeo je i radio u Minhenu, a rođen je u Zrenjaninu. Negova zamisao bila je da, iz stečenog imetka, taj pravoslavni hram ostavi kao zadužbinu svom narodu. Hram je projektovan po uzoru na crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Noćaju, odgovorni projektant je Svetlana Momčilović, a izvođač radova je SZR Radomir Urošević iz mesta Bratmilovce. Budući hram biće dimenzija 20 metara dužine i 13 metara širine, uz unutrašnju površinu od 160 metara kvadratnih. Prvi radovi počeli su u novembru 2014. godine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.