Uskoro Noć pozorišta u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro "Noć pozorišta" u Srbiji

Peta po redu manifestacija Noć pozorišta u Srbiji će se održati u tri dana - od petka 20. do nedelje 22. novembra, u okviru međunarodne mreže European Theatre Night, uz podršku lokalnih samouprava i ustanova kulture iz 12 gradova i opština: Novi Sad, Beograd, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Vranje, Kragujevac, Knjaževac, Ćićevac, Zemun-Batajnica, Barajevo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Rekovca.

U 25 ustanova kulture, navedenih gradova, učesnica manifestacije (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke i dr.) biće održano preko 30 predstava i 20 propratnih sadržaja (preformansi, muzički događaji, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.) koji su besplatni ili sa popustom do 50% u pojedinim institucijama.

Od 2011. godine, od kada je pokrenuta manifestacija Noć pozorišta u Srbiji do danas, ukupno je uzelo učešće preko 140 ustanova kulture i organizacija iz cele Srbije.

Ovogodišnji program obiluje programom za decu i mlade, što je i tema ovogodišnje manifestacije. Ljubitelji pozorišta će imati priliku da pogledaju dve premijere ali i nove predstave, i to većim delom na temu vršnjačkog nasilja i edukacije lepog ponašanja. Lutkarsko pozorište Niš je sa svojim partnerima pripremilo predstavu koja će se prvi put odigrati na temu vršnjačkog nasilja sa temom "Dete, nemoj da se predaš", istoimenog realizovanog projekta.

Ove godine program Narodnog pozorišta Zrenjanin može se videti na dve lokacije, u Pozorišnom muzeju Srbije kroz izložbu i u samom pozorištu koja je ove godine za svoje sugrađane otvorila vrata za dve predstave.

Beograd će imati i malo eskluzive. Sem toga što ove godine manifesacija ulazi i u predgrađe Grada, u samom centru u Kulturnom centru Čukarica, Tangram centar je pripremio bogat program, a po prvi put sugrađani će uživati u ambijentalnom teatru - internet kabareu, u opuštenoj atmosferi sa puno smeha i muzike, uz osveženje.

Ustanove kulture i organizacije za novosađane kao i svake pripremaju bogat program za najmlađe sugrađane. Ovog puta na pet lokacija u gradu, a eskluziva je svakako interaktivna radionica i performans "Lavirint" koji će se realizovati na SPENS-u u organicaciji Novog kulturnog naselja i timu od 20 glumaca.

Revitalizacija ustanova kulture

U ovoj godini Fondacija Noć pozorišta pokrenula je projekat pod nazivom "Revitalizacija ustanova kulture", gde je do sada pristiglo preko 150 popunjenih upitnika od strane ustanova kulture. Ustanove su pored lošeg finansijskog stanja namenjenih programu i u sve težim tehničkim uslovima za održavanje programa. Apeluje se na sve ljude dobre volje da se uključe u akciju i da se obrate fondaciji za više informacija u vezi sa obnovom ustanova, a donosioce odluka od resornog ministarstva do lokalnih samouprava, da odvoje veća sredstva za kulturu i finansijski podrže programe ove namene.

Vršnjačko nasilje

Od ove godine, pete Noći pozorišta, pa do izmene postojećeg ili donošenja inicijalnog "Aleksinog zakona", Fondacija Noć pozorišta će kroz sve svoje aktivnosti, zajedno sa učesnicima, podržati inicijativu u saradnji sa portalom SrbijaDanas.com i ističući oznaku "Drug nije meta" kao podsetnik svima nama da nam je potrebna promena niza zakona koji će sprečiti vršnjačko nasilje, a povezana lica pozvati na odgovornost.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Noć pozorišta 2015 od 20. do 22. novembra

Izvor: DANuBeogradu.rs, 19.Nov.2015, 07:13

Od 20. do 22. novembra, biće organizovana peta Noć pozorišta u desetak gradova i opština Srbije. U okviru međunarodne mreže European Theatre Night, Novi Sad, Beograd, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Vranje, Kragujevac, Knjaževac, Ćićevac, Zemun-Batajnica, Barajevo i Rekovac promovisaće pozorišno...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.