Izvor: Politika, 04.Mar.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnica koja nije htela da ostavi ranjenike

Zrenjanin – „Paulina Sudarski – od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja” naziv je izložbe koja će sutra u 19 časova biti otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Ova postavka je pokušaj revizije i revitalizacije imena i opusa slikarke sa ciljem da se njeno ime i delo smeste u širi krug srpske moderne likovnosti, izlazeći iz lokalnih okvira u kojima je isključivo proučavana.

Život ove umetnice, koji je tragično okončan u 29. godini života >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pogibijom na Sutjesci, gde je stradala kao partizanska bolničarka, jer nije htela da napusti ranjenike, zanimljiv je iz više razloga. S jedne strane, postoji podatak da je iza nje, shodno kratkom životu, ostao ne tako mali broj radova pohranjen u trima ustanovama i kod dvoje naslednika. Najviše dela čuva Narodni muzej Zrenjanin u vidu legata, koji je u ovu ustanovu dospeo kao poklon slikarkine majke 1949. godine. S druge strane, za razliku od likovnog traga umetnice koja je rođena u Vranjevu, mestu u Banatu koje je pripojeno gradu Novi Bečej, pisani je znatno manji, sveden na par biografskih podataka koji su bili neusaglašeni, nepotpuni, a neki i netačni.

Postavku čine 63 rada koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Predškolskoj ustanovi „Pava Sudarski” iz Novog Bečeja kao i onih u privatnom vlasništvu. Predstavljen je i dokumentarni materijal koji svedoči o slikarkinom životu i radu, sa akcentom na njeno školovanje na Kraljevskoj umetničkoj školi kao i na Akademiji likovnih umetnosti. S obzirom na aktivno učešće Pauline Sudarski u Drugom svetskom ratu, ovom izložbom Narodni muzej Zrenjanin obeležava i 70 godina od pobede nad fašizmom.

Izložbu će otvoriti Mileta Prodanović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, njen autor je Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, a ona će biti otvorena do 20. aprila.

Đ. Đukić

objavljeno: 04.03.2015.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ekspresivna vedrina

Izvor: Danas, 05.Mar.2015, 09:17

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin pripremio je reprezentativnu izložbu pod nazivom "Paulina Sudarski - od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja", posvećenu srpskoj umetnici koja je stradala u bici na Sutjesci u Drugom svetskom ratu. Dela ove slikarske biće izložena u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.