Uđu na štakama, izađu skakućući

Izvor: Glas javnosti, 01.Dec.2009, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uđu na štakama, izađu skakućući

Banatski samouki kiropraktičar Ivan Radojev (84) iz Melenaca kod Zrenjanina više od sedam decenija pomaže i, kažu ljudi, leči čak i ono što lekari ne mogu. Kroz ordinaciju deda Ike, koji od škole ima završena samo četiri razreda osmoletke, dosad je prošla reka ljudi... Veli, stizali su na štakama, a nakon tretmana odlazili skakućući. Česte mušterije su mu fudbaleri nižerazrednih fudbalskih klubova, pre svih melenačke Rusande, ali je pomogao i prvotimcima Partizana, Crvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zvezde i novosadske Vojvodine.

- Pre tri nedelje mi je baš bio jedan iz Partizana, mučio ga bol u preponama. Kada sam ga izmasirao, bio je kao nov. Navijački sam neopredeljen, pa su u moju kuću dobrodošli svi. Moje je da mu ako mognem pomognem i tako će biti sve dok me zdravlje služi - kazuje deda Ika.

Zanat pekao kod baba Kove

Čudotvorni zanat ispekao je kod svoje babe Kovice. Jer, osim Ike, nijedno od 32 unučadi nije bilo rado da ih baka Kova poduči neobičnom majstorluku.

- Ne znam kako, ali baba je procenila da sam ja najpogodniji za šegrta. U osmoj godini obavio sam prvu intervenciju i jednoj ženi namestio sam prst... Znoj me je oblio kada sam povređen palac uzeo u ruke, sve sam baki vikao:“Nemoj bako nisam ti ja za to“. Moraš, odbrusila mi je ona, sutra ću ja crći, ko će me naslediti. Za uspešno obavljen posao dobio sam tadašnje dve banke, a šegrtovanje se završilo kada je baka Kova umrla. Mene će, ako da Bog, naslediti praunuk Milan - priča deda Ika.

Raspitujemo se da li je čuo za beogradsku isceliteljku koja, kako prenose mediji, prilikom lečenja evropskih fudbalera koristi konjsku posteljicu. Potvrdno odgovara i kaže da je i on kraće vreme koristio konjsku posteljicu, ali se docnije ipak opredelio za lekovite masti. Mada, u šali deda Ika kaže da ne bi imao ništa protiv da i njemu na vrata pokuca neko od prvotimaca Arsenala ili Liverpula.

-

 Sa svojih deset prstiju lečim kostobolju, uganuće ruku i nogu, kukova, kurje oči... U zavisnosti od boljke, tretman traje od pet do 30 minuta, koliko mi treba da nekome „namestim“ kičmu. Prstima opipam i nađem koji je pršljen problematičan. Bilo da se osoba žali na leđa, vrat ili neko drugo mesto, neugodnih bolova rešavam ih za tili čas. A, po preporuci osoblja, iz ovdašnje banje Rusande svraćaju i pacijenti koji se tamo leče - priča deda Ika.

Prema proceni „narodnog doce“, do sada su njegovi čudotvorni prsti i masti bili od pomoći za nekoliko hiljada ljudi.

- Pre nekoliko godina kod mene je došla jedna doktorka iz Hrvatske. NJoj sam „opravio“ kukove. Tek kada sam završio posao, rekla mi je da smo kolege - pohvalio se na kraju čuveni banatski doktor za kosti i koščice.   

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.