Trošne kuće zaustavile gradnju tržnog centra

Izvor: Blic, 09.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trošne kuće zaustavile gradnju tržnog centra

ZRENJANIN - Tri kuće u Ulici brigadira Ristića u Zrenjaninu sprečavaju slovenačku kompaniju „Tuš" da na ovoj lokaciji, u širem centru grada, počne radove na izgradnji modernog tržnog centra. Kompanija „Tuš" je već kupila plac između zgrade „Centrobanata" i stare špiritane, a potom je počela da otkupljuje i privatne stanove da bi se prostor prošio.



Nikola Halas, načelnik za urbanizam grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zrenjanina, potvrđuje da je lokalna samouprava spremna da iseli socijalne stanove s tog prostora. Mnogim stanarima je dojadio život u prostoru koji odavno nije za stanovanje, ali ima i onih koji ne žele da se sele. Milica Medić, stanarka u broju 21, jedva čeka da joj opština nađe bolji stambeni prostor.

- Ovde živimo u neljudskim uslovima. Plafoni nam padaju na glavu, zidovi popustili od potresa teških kamiona koji prolaze na dva metra od prozora. Ruševina fabrike špiritusa u komšiluku postala je izvor zaraze, stecište narkomana i lopova, pa ne smemo ni da joj priđemo - tvrdi Milica.

Komšije podsećaju da je prošlog leta u špiritani pronađeno obešeno telo nepoznatog muškarca.

- Dva meseca je zaudaralo, ali nismo smeli ni da priđemo da vidimo šta toliko smrdi. Bojali smo se od urušavanja zgrade ili da ne naletimo na nekog od opasnih ljudi koji se tu okupljaju - kažu okolni stanari i dodaju da se u dvorištu špiritane viđaju goli muškarci usred belog dana.

Verica Radosavljević i Sonja Latinović, podstanarke iz broja 25, nisu ni čule da kuća u kojoj stanuju treba da se ruši.

- Ovde stanujemo 17 godina. Nekad smo plaćale kiriju, ali su vlasnici pomrli, naslednici su u inostranstvu pa više nemamo kome da plaćamo. Gazde su zadovoljne što uopšte neko ovde živi - kažu dve podstanarke.

Verica i Sonja boje se da ostanu bez stambenog prostora jer nemaju para za kiriju. Ali, selile bi se kada bi im opština našla bolji smeštaj. Pominju komšinicu iz broja 23, koja neće ni da čuje o preseljenju.

- Smilja Jakšić ne želi da ide iz svoje velike kuće u kojoj je provela ceo vek. Koliko bi stanova trebalo da dobije ako je nateraju da kuću proda - kažu Verica i Sonja.

Halas potvrđuju da vlasnica iz broja 23 ne prihvata razgovor o otkupu kuće, ali to nije jedini problem.

- Ne možemo odlučivati o špiritani, jer ne pripada lokalnoj samoupravi ili državi, već pivari. Doduše, špiritana je „zalegla" za dug pivare prema državi, ali zvanično još nije postala vlasništvo države. Za rušenje je potrebna i dozvola Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer špiritana pripada industrijskom kulturnom nasleđu.

Kulturno nasleđe

Vesna Karavida, istoričar umetnosti gradskog zavoda, kaže da špiritana nije proglašena kulturnim dobrom, ali jeste obuhvaćena osnovnom zaštitom.

- Stručno gledano, špiritana pripada kulturnom nasleđu grada. Zapadna Evropa odavno štiti takve objekte. S druge strane, Zavod nema moralno pravo da stoji na putu investitorima koji ulažu veliki novac u ovaj grad - kaže Vesna Karavida.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.