Transplantacija nepca u bolnici u Zrenjaninu

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplantacija nepca u bolnici u Zrenjaninu

Osim u specijalizovanim Kliničkim centrima, prvi put je u nekoj Opštoj bolnici u Srbiji urađena transplantacija i rekonstrukcija nepca i usne šupljine. Hirurzi Opšte bolnice "Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu sada će redovno primenjivati taj komlikovani zahvat.
Pedesetosmogodišnji Milivoj Marković iz banatskog sela Boke, prvi je pacijent >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kome je u Opštoj bolnici u Zrenjaninu urađena rekonstrukcija dela usne duplje. Nakon uklanjanja zloćudnog tumora urađena mu je transplantacija dela podlaktice u vrat i usnu. Nakon oporavka, potpuno mu se vratila moć gutanja i govora.

"Od kada sam došao u bolnicu, za pet dana je bilo sve obavljeno. Operisan sam i hvala Bogu, osećam se dobro. Čak sam i dva puta operisan u roku od tri dana", priseća se Milivoj Marković, mehaničar iz Boke.
Za uspeh operacije bio je neophodan ceo tim stručnjaka različitih medicinskih oblasti.
"Metoda podrazumeva prenošenje dela tkiva sa krvnim sudovima koji ishranjuju taj deo podlaktice, rekonstruiše se defekt nakon uklanjanja
tumora u ustima, a krvni sudovi se prišivaju na krvne sudove u vratu. Od 8 do 12 sati traju intervencije", objašnjava dr Dejan Bakić, specijalista maksilofacijalne hirurgije.
U međuvremenu, isti zahvat primenjen je u zrenjaninskoj bolnici kod još nekoliko pacijenata. Sledeći izazov za hirurge biće transplantacija koštanog tkiva u kompleksnim operacijama rekonstrukcije glave i vrata.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.