Temerinsko belo vino najbolje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2016, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temerinsko belo vino najbolje

Temerinsko belo vino, proizođača Đerđa Morvaija, apsolutni je pobednik XVI Pokrajinske manifestacije "Dani vina" - Iđoš 2016. U organizaciji Udruženje vinara i vinogradara "Šasla", tradicionalna manifestacija okupila je i ove godine u Iđošu, na samom severu Banata veliki broj učesnika sa teritorije kikindske opštine, kao i iz Temerina, Feketića, Orlovata, Taraša. Kljajićeva, Zrenjanina

U čast Svetog Trifuna, esnafske slave vinara i vinogradara koji se obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 14. februara, proizvođači vina su se potrudili da nadmaše sebe, a u konkurenciji su bila čak 203 uzorka najboljih vojvođanskih vina, pa je pred enolozima bio težak zadatak.

"Kvalitetno grožđe, kojem dodajete puno ljubavi i predanog rada, pravi je recept za vrhunsko vino",– objašnjava Đerđ Morvai, ovogodišnji pobednik u Iđošu.

Pobednik iz Temerina počeo je ozbiljnije da se bavi proizvodnjom vina 2005. godine, a za svoja vina već je nagrađivan kako na domaćim, tako i na takmičenjima u susednoj Mađarskoj.

O vinogradima i vinima sa severa Banata postoje već legende, ali je jedna od najpoznatijih svakako priča iz Mokrina. Krajem 19. i početkom 20. veka, kažu hroničari, bilo je toliko vinograda, dobrog vina i birtija, da se vino pilo na

sat. Gost bi u kafani kod "Bangića" pio i plaćao ne po količini popijenog "božanskog pića", već po dužini vremena koliko je pio. Priča iz Iđoša,

s početka 20. veka, pokazuje maštovitost meštana sela od tada svega dve, tri hiljade stanovnika.

U Iđošu se u to vreme, kažu priče, proizvodilo više od 140 hiljada litara vina, pa su ga kafedžije prodavale tako što bi se gost po ulasku u bircuz izmerio, a isto je činio i po izlasku iz kafane, pa bi mu se na taj način obračunavao ceh za vino u kome je uživao.

Atari ta dva sela kikindske opštine nalaze se na delovima Banatske lesne zaravni, a tu su zasađeni vinogradi tokom čitavog dana obasuti suncem. Godišnje je ovde više od dve hiljade i 200 sunčanih sati, a nivo padavina je ispod 600 mm.

Upravo poštujući tradiciju, u čast vina i vinogradara, kao i u cilju veće afirmacije uzgoja vinove loze i unapređenja kvaliteta vina, iđoško Udruženje "Šasla" , koje je dobilo ime po autohtonoj skoro nestaloj sorti grožđa, organizuje več 16 godina lepu manifestaciju. Manifestaciju "Dani vina" u Iđošu podržala je i ove godine opština Kikinda.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.