Izvor: RTS, 11.Jan.2023, 10:24

Sve više mladih preduzetnika u srednjem Banatu

U 2022.godini otvoreno 81 novo preduzeće uz pomoć programa samozapošljavanja. Povećava se broj registrovanih proizvodnih delatnosti.
 
 

Nataša Adamov iz Zrenjanina ima 30 godina i po obrazovanju je diplomirani ekonomista. Nakon blizu decenije rada u drugim preduzećima, odlučila se da pre godinu dana postane preduzetnica. Otvorila je radionicu rukotvorina i unikatnih poklona. Finansijsku pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 300 hiljada dinara iskoristila je za kupovinu repromaterijala i administrativno pokretanje preduzeća.
"U suštini, negde sam odlučila da spojim svoje znanje iz ekonomije time što ću sebi olakšati tako što ću imati neko osnovno znanje u vođenju firme, a to sam povezala sa nekim kreativnim radom kojim volim da se bavim i usput uživam u tome", kaže Nataša Adamov.
Zrenjaninac Dejan Gligić ima 27 godina i vlasnik je neobične uslužne radnje za poliranje automobila. Još od detinjstva voli četvorotočkaše, godinama ih uređuje, a kako kaže, sada zarađuje od onog što voli. Salon je otvorio pre deset meseci.
"Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Zrenjanin mi je finansijski pomogla. Predlažem svima koji imaju želju da pokrenu svoj biznis , sopstveni posao, da porade na tome", objašnjava Dejan Gligić.
Arhitekta Ana Dokić i njen suprug informatičar Milan pre godinu i po dana su otvorili dizajnerski atelje koji uslužno pravi posebno naručene ambalaže, upotrebne i dekorativne predmete. Planiraju da kupe novu lasersku mašinu i prošire delatnost.
"Mislim da je lepo pokušati. Treba imati dosta energije, ne treba brzo odustajati i to su, u suštini, neke smernice", ističe Ana Dokić.
Prošle godine u Zrenjaninu je programima samozapošljavanja otvoreno 81 novo preduzeće. Statistički: proizvodne delatnosti dominiraju nad uslužnim sektorom, a sve je više i preduzetnica.
"Različite strukture i kada govorimo o obrazovanju, kada govorimo o starosnoj strukturi, po bilo kom kriterijumu zaista jedan od najpopularnijih programa. I zaista beležimo i sve veću raznovrsnost delatnosti koje se registruju. Sve više se registruju i po naseljenim mestima, po selima", kaže Aleksandra Štrbac iz zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
Nacionalna služba zapošljavanja daje stimulativna sredstva svakom prezetniku koji zapošljava nove radnike i širi delatnost. Ove godine za programe samozapošljavanja opredeljena su sredstva za pokretanje 80 novih preduzeća.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.