Smeta li ograničenje kretanja poljoprivrednicima

Izvor: RTS, 05.Apr.2020, 06:08

Smeta li ograničenje kretanja poljoprivrednicima

Poljoprivrednici ne znaju za radni dan ni za radno vreme, ali bi epidemija koronavirusa, odnosno ograničenja kretanja, mogla da osujeti njihovu nameru da ovog proleća zaseju 2,1 milion hektara. Privode kraju setvu šećerne repe, i ranije kreću sa setvom kukurza da bi stigli da je završe na vreme.
Igor Lacko, iz Mihajlova kod Zrenjanina planira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da u naredne dve nedelje zaseje kukuruz na oko stotinu hektara. Počeo je ranije od optimalnog roka, jer se uzda u dosadašnje iskustvo.

 
"Uvek počinjemo tu 1. aprila dok ima vlage. Plašimo se ako posle ne bude kiše biće problema za nicanje. I zbog ovog policijskog časa da sve obavimo do osam sati da stignemo kući", rekao je Igor.
Stručnjaci savetuju da se ne žuri sa setvom, već sačeka da porastu dnevne temperature i da se zagreje zemljište.
"Za kukuruz to je deset do dvanaest stepeni. Mi tu temperaturu zemljišta trenutno nemamo", rekla je Zorica Rajačić, savetodavac u PSS Zrenjanin
Procena je da će za hektar kukuruza trebati 65.000 dinara. Poljoprivrednici su se nadali da će novac za radove obezbediti prodajom lanjskog roda, ali je tražnja ograničena, pa će repromaterijal morati da kupe na odloženo.
"Prošlogodišnji kukuruz još nismo ni prodali. Nema ko da otkupi. Tamo stoji na lageru, pitamo sve za cenu, ne znaju cenu. Tražimo nazad kukuruz da vraćaju pa prodaćemo privatno", kaže Janoš Filep, poljoprivrednik iz Banatskog Dvora
"Država već mesec dana isporučuje ratarima sredstva i za gorivo, sve je u redu što se tiče setve. Na području Srema i banata 15 odsto površina je zasejano", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Poljoprivrednici su zbog Naredbe o zabrani kretanja drugačije organizovali svoj radni dan, posebno oni koji se uz ratarstvo bave i stočarstvom.
 
"Ujutro rano ustajemo u tri-četiri, moramo sve da sredimo do sedam-osam sati da bi mogli da izađemo napolje. I što se tiče ovog vremenskog uslova i policijskog časa ne možemo sve stići da uradimo", David Filep,
Jedan od zahteva poljoprivrednika je da im se omogući da rade, prikazujući policiji samo potvrdu o registraciji gazdinstva. Na mere zabrane kretanja različito gledaju u Banatu i Braničevu.
"Onaj čovek koji ide da radi u bašti je prepoznatljiv i policiji i svima. Niko neće otići traktorom u promenadu ili nešto. Neke stvari ne treba donositi bukvalno i za sve nego jednostavno treba neke stvari razgraničiti", ističe Dragan Lazarević, poljoprivrednik iz Glogonja.
Ministar Nedimović kaže da, ko god se našao na njivi, nije bio sankcionisan. Rekao je da poljoprivrednici obezbeđuju hranu i da su maksimalno podržani.
"Mi se trudimo da izađemo maksimalno u susret svim onima koji se bave proizvodnjom mleka i koji se bave proizvodnjom povrća i koji se bave proizvodnjom voća i koji se bave pčelarstvom, dakle onih ugroženih aktivnosti koje su najčešće izložene problemu usled ograničenja vremena kretanja", naveo je Nedimović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.