Reporter Vesti sa demonstrantima u Beogradu: Gnev se valja ulicama

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reporter "Vesti" sa demonstrantima u Beogradu: Gnev se valja ulicama

Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Zrenjanin, Smederevo, Leskovac, Kragujevac, Lazarevac, Sombor, Užice, Požarevac, Kraljevo, Subotica, Bor krenuli su u Protest protiv diktature. Ideja o otporu nedemokratskim izborima je kao kap pala u tri srpska grada u ponedeljak, a već sledećeg dana se kao bujica prelila u 15 sa velikom mogućnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da poplavi celu zemlju, ali i udruži i na noge podigne i mlade u dijaspori koji su iz zemlje pobegli zbog bede i partijskog zapošljavanja.

"Vidi šta su nam uradili od zemlje, mama!", "Nije moj predsednik!", "Vučiću, lopove, pokrao si izbore!", "Glasove iz groba, nije imao ni Sloba". To su samo neke od poruka koje su desetine hiljada mladih, bez stranačkih obeležja, uputile srpskim vlastima sa beogradskih ulica. Ogromna kolona prošla je kraj Terazija, nakratko se zaustavivši ispred redakcije prorežimskog "Informera", pa pored zgrade RTS-a, ispred koje su povikali "Uprava napolje", a onda su demonstranti stigli do zgrade Vlade Srbije gde su zapalili baklju.

Masa je ovacijama pozdravila lutku na naduvavanje koju su okačili na uličnu svetiljku ispred vrata. Među njima je bilo i policije u civilu, a jedan je čak fotografisan s lisicama koje vire ispod jakne.

Još nije poznato ko je organizator protesta u Beogradu. Inicijator na društvenim mrežama je bio izvesni Nemanja Milosavljević, koji sa "Vestima", ali ni s drugim medijima nije želeo da kontaktira.

Cela beogradska policija je na nogama, saznaju "Vesti". Pozvani su policajci iz svih policijskih uprava da bi pratili i snimali proteste širom Srbije, jer odeljenje za tajnu pratnju ne može sve da postigne.

U MUP-u Srbije formiran je štab koji stalno prati dešavanja na protestima i koordiniše akcije policije.

Protiv prevare, laži sistema i bede na čelo kolone u Novom Sadu je stao Studentski pokret. Okupljanje u utorak u kampusu Univerziteta u Novom Sadu je počelo provokacijom kada su dvojica mladića vređali studente i pokušali da pocepaju transparent. Kolona je kasnije prošla pored zgrade Pokrajinske vlade kojoj su poručili: "Lopovi, lopovi!"

Nekoliko hiljada građana u Nišu sa glavnog gradskog trga poručili su da neće diktaturu već normalnu u zemlju, skandirajući "Vučiću p...u", "Av av" i "Gotov si".

- Tražimo da Aleksandar Vučić poštuje institucije, a ne da ih otima - poručila je studentkinja Aleksandra Radenković, a rezervista iz Kuršumlije Dejan Milošević pozvao je veterane da podrže proteste.

Prvi put posle tri godine na Tviteru se oglasio i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, inače jedan od vođa prvog studentskog protesta 1991.

- I pre 20 godina smo Milica i ja protestovali i šetali. Danas šeta naša ćerka Sofija, koja je tada bila u maminom stomaku. Ponosni tata - oglasio se Đilas u maniru oglasa.
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Subotica,   Bor,   Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.