Radnici BEK-a vezali se lancima za vrata suda

Izvor: Blic, 20.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici BEK-a vezali se lancima za vrata suda



ZRENJANIN - Radnici i mali akcionari Industrije mesa „Bek", zajedno sa kolegama iz „Šinvoza", protestovali su juče ispred zrenjaninske Palate pravde. Radnici „Beka" simbolično su se vezali lancima na vratima Palate pravde, zahtevajući od Trgovinskog suda da zaustavi primenu plana reorganizacije „Beka" dok policija, UBPOK i tužilaštvo ne istraže kako je došlo do stečaja ove fabrike i njenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preuzimanja od povezanih firmi porodice Beštić.

Viši trgovinski sud u Beogradu nedavno je odbio žalbu radnika Industrije mesa „Bek" i potvrdio odluku Trgovinskog suda u Zrenjaninu o prihvatanju plana reorganizacije ove fabrike u stečaju koji je predložila beogradska firma „Alfa logistik" kao najveći poverilac.

Predsednica Udruženja malih akcionara „Beka" Milena Prstojević revoltirana je odlukom ovog suda koja firmi „Alfa logistik" daje odrešene ruke da odlučuje o daljoj sudbini klanice.

- Obično se na rešenje Višeg trgovinskog suda čeka po pet, šest meseci, a ovog puta je to urađeno urgentno. To samo potvrđuje da navodni vlasnik „Beka" Vladan Beštić ima dobre veze - kaže Milena Prstojević.

„Bek" je na aukciji 2006. godine kupio Miloš Jović za 48 miliona dinara. Radnici i mali akcionari su vrlo brzo shvatili da je Jović samo formalni vlasnik, a u stvari šofer porodice Beštić, braće Borivoja i Vukašina i Borivojevog sina Vladana, koja drži mesnu industriju kroz mrežu više povezanih firmi („Bekon", „Probekon", „Zeleni koridor", „Zlatibor" Čajetina i „Alfa logistik"). Umesto da pokrene proizvodnju, novi vlasnik je zaduživao „Bek" kod povezanih firmi, gurnuvši ga u stečaj 2007, a onda su se nove gazde pojavile kao najveći poverioci da preuzmu fabriku oslobođenu obaveza prema radnicima i malim akcionarima. Protestima je radnicima uspelo da ponište privatizaciju „Beka" čime je samo Miloš Jović ostao bez imovine, dok su prave gazde preuzimale klanicu kroz stečaj, radeći po zakonu.

Prethodno su Borivoj i Vladan Beštić preuzeli i potraživanja radnika na ime neisplaćenih zarada obećavajući im pokretanje proizvodnje. Inicirajući stečaj, dug za plate koji se vodio na „Bek", Beštići su prebacili u jednu od svojih povezanih firmi „Bekon" i prikazali ga kao svoj, mada u međuvremenu nisu ispunili nijedan uslov iz ugovora sa radnicima. Zahvaljujući ovom dugu, stečaj je i otvoren po sili zakona. Kada su u stečaju ostali bez posla, radnici su tužili „Bekon" tražeći raskid ugovora, ali se ispostavilo da je dug prenet u „Zeleni koridor". Na kraju se ispostavilo da je najveći poverilac firma „Alfa logistik".

Nastavljaju proteste

Nakon dvočasovnog protesta pred Palatom pravde, petočlanu delegaciju radnika primila je predsednica Trgovinskog suda Radoslava Ugrinov.

- Spremni smo da sa vama razgovaramo o stečaju, koji je u ingerenciji ovog suda. Vaš zahtev da se posreduje između tužilaštva i odeljenja za privredni kriminal nije moguće jer svaki organ vlasti radi svoj posao i samostalan je. Nije na trgovinskom sudu da inicira sastanak sa drugim organima vlasti, niti je to u našoj nadležnosti - rekla je ona. Prema njenim rečima, radnici mogu sami da traže sastanak sa predstavnicima tužilaštva isto kao što su tražili prijem u Trgovinskom sudu. Nezadovoljni odgovorima, radnici „Beka" najavili su nastavak protesta.

Dve radnice BEK-a prebačene u Urgentni centar

Policija je danas sprečila radnike industrije za preradu mesa BEK koja je u stečaju da uđu u zgradu zrenjaninskog suda. Prilikom pokušaja da probiju kordon policije Mileni Bunjevac i Radinki Boškov, radnicama BEK-a je pozlilo i one su prebačene u zrenjaninski Urgantni centar.

Predsednica protestnog odbora ove fabrike Milena Prstojević rekla je da radnici neće odustati od pritiska na pravosuđe koje po njihovom tumačenju štiti nezakonitu privatizaciju i pljačku u formi stečaja nekoliko zrenjaninskih fabrika. "Protest ćemo nastaviti u sredu, razapećemo šatore ispred suda i zajedno sa radnicima još nekoliko fabrika štrajkovaćemo sve dok nam ne bude omogućeno da predstavnicima suda prezentujemo stavove i sve činjenice koje idu u prilog naših tvrdnji da tajkuni pod okriljem zakona pljačkaju zrenjaninsku privredu", rekla je ona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U lancima do pravde

Izvor: Večernje novosti, 20.Mar.2008

Radnici industrije za preradu mesa BEK iz Zrenjanina protestovali su u četvrtak ispred zgrade zrenjaninskog suda, a nekoliko radnika lancima se vezalo za vrata suda

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.