Protestovali zrenjaninski i subotički paori

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestovali zrenjaninski i subotički paori

Poljoprivredni proizvođači iz Zrenjanina i okolnih mesta protestovali su danas u centru grada nezadovoljni zbog donošenja neadekvatnih mera u agraru i neizvesnosti oko subvencija za poljoprivredu. Sa istim zahtevima protestovali su i poljoprivrednici iz Subotice koji su na jedan sat blokirali Štrosmajerovu ulicu u centru grada.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika "Zrenjanin" Ognjen Rackov, kazao je da je razlog okupljanja poljoprivrednika neblagovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << donošenje uredbi koje se tiču poljoprivrede.

On je ocenio da su uredbe o subvencijama za poljoprivredu, donete prošle sedmice, zakasnele i naglasio da poljpoprivrednici i ove godine traže subvenciju od 14.000 dinara po hektaru.

"Zahtevamo da se kontinuitet mera iz 2011. prenese i na ovu godinu, subvencije po hektaru, 14.000 dinara po hektaru, kao i da na snazi ostanu uredbe koje se tiču i ratarstva i stočarstva i ostalih vidova kreditiranja", rekao je Rackov.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Zrenjanin" Mileta Vukov kazao je da današnje okupljanje poljoprivrednika nema političku pozadinu, već da su ratari nezadovoljni načinom i tretiranjem poljoprivredne proizvodnje.

Ratari iz Udruženja poljoprivrednika Subotice blokirali su danas na jedan sat Štrosmajerovu ulicu u centru grada zahtevajući subvencije za poljoprivredu.

"Setva je u toku, a mere koje se obično donose početkom godine još nisu usvojene. Poljoprivredna proizvodnja podrazumeva višegodišnju proizvodnju i plodored, što je nemoguće ostvariti bez kontinuiteta mera Vlade", kazao je predsednik skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Ivković.

Ivković, koji je i član Upravnog odbora Udruženja poljiprivrednika Subotice, naglasio je da subvencije za poljoprivredu moraju biti isplaćivane preko Trezora registrovanim porodičnim gazdinstvima, a ne prerađivačoj industriji.

On je tokom jednosatnog protesta upozorenja istakao da prerađivačka industrija već sklapa ugovore umanjene za iznos subvencija.

"To jasno razotkriva nameru Vlade da pomogne prerađivačku industriju, a ne poljoprivrednike, koji ne mogu opstati bez dosadašnjih 17.000 dinara za regresiranje repromaterijala po hektaru", kazao je Ivković.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.