Petrovgrad umesto Zrenjanina?

Izvor: Press, 24.Nov.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrovgrad umesto Zrenjanina?

U Zrenjaninu je osnovano udruženje “Petrovgrad“ čiji je jedan od ključnih ciljeva vraćanje starog naziva grada – Petrovrgad, pišu “Novosti“.
Foto:B92.net
Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i negovanja srpskog jezika i ćirilice na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Zrenjaninu je osnovano udruženje "Petrovgrad".
“Smatramo da su se stvorile društvene okolnosti za pokretanje javne debate i preduzimanje konkretnih aktivnosti radi vraćanja naziva grada koji je zamenjen političkim dekretom iz ideoloških pobuda”, navodi se u saopštenju "Petrovgrada", čiji je predsednik privrednik Budimir Jovanović, a među 12 organizacija i društava osnivača, nalaze se "Svetosavlje", Udruženje članova i prijatelja Matice srpske, Srpski pokret "Svetozar Miletić".

Da podsetimo, ovo nije prva slična inicijariva. Pripadnici bugarske manjine na istoku Srbije žele da se naziv Dimitrovgrada promeni u njegov stari naziv Caribrod.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.