Ozakonjena Dobrovoljna vatrogasna društva

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozakonjena Dobrovoljna vatrogasna društva

Organizacija i rad Dobrovoljnih vatrogasnih društava prvi put su propisani Zakonom. Time im se formalno priznaje status od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje. Njihovi članovi, koji budu učestvovali u gašenju požara, imaće prava iz socijalne i zdravstvene zaštite isto kao i pripadnici profesionalne jedinice.
Dobrovoljna vatrogasna društva su i do sada obučavala decu. Po novom Zakonu, to dobija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizacionu formu  Omladinski klub! To je način promocije vatrogastva, kao u selu  Elemir kod Zrenjanina, gde su najmlađi na kraju obuke imali prikaz gašenja početnih požara PP aparatom.

Dimitrije Mihajlov, iz Elemira, kaže da su na predavanjima naučili šta vatrogasac nosi od opreme, i šta vatrogasac treba da pita ljude kada stigne dojava o požaru.
Po novom Zakonu, Društvo je dužno da formira Dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu. Po tome će se razlikovati od onih društava koja se bave negovanjem tradicija.
Ljubomir Radulović, iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Elemiru, kaže: „Svaka operativna jedinica broji devet članova, svaki član je star između 18 i 55 godina. Može da bude nešto stariji, ukoliko poseduje lekarsko uverenje i po mogućnosti da ima C kategoriju."

Rok za formiranje jedinica je do sredine naredne godine. Neizvesno je  koja će od 300 Dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji formirati jedinice. Do tada, obučavaće građane o zabrani paljenja žetvenih ostataka na njivama.
Zvonko Rakić, iz zrenjaninskog „Vatroinženjeringa"  kaže da će tokom  zimskog perioda obaviti  edukaciju stanovništva u svim naseljenim mestima o gašenju požara na otvorenom i o korištenju protivpožarnih aparata.
Najveći problem za vatrogasce dobrovoljce biće nabavka opreme. U Zrenjaninskom vatrogasnom savezu kažu da je tehnika stara, ali ispravna. Za pripadnike buduće jedinice za intervenciju biće potrebno dosta novca, jer jedno odelo otporno na toplotu poput ovog, košta oko 250 000 dinara.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.