Novo suđenje Dragiću

Izvor: RTS, 24.Maj.2012, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje Dragiću

Ponovno suđenje Miletu Dragiću, optuženom u aferi „pancir", počelo iza zatvorenih vrata. Usvojen zahtev Tužilaštva da deo spisa bude proglašen državnom tajnom.

U Osnovnom sudu u Zrenjaninu, iza zatvorenih vrata, počelo je ponovljeno suđenje vlasniku fabrike za proizvodnju vojne opreme Miletu Dragiću, zbog optužbi za pokušaj zloupotrebe ovlašćenja u privredi, povodom nabavke pancirnih prsluka za vojsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2005. godine.

Sud je usvojio zahtev Tužilaštva da se javnost isključi sa suđenja, pošto deo spisa predmeta nosi oznaku državne tajne. Zbog toga je negodovala Dragićeva odbrana, zatraživši da se izvrši provera poverljivosti dokumenata.

Dragićevi branioci Vladimir Horović i Đorđe Kalanj, kao i sam optuženi, tražili su da javnost prisustvuje suđenju, jer, kako su naveli, ne postoji obaveza čuvanja državne tajne, pošto od 2006. ne postoji državna zajednica Srbija i Crna Gora (SCG), a ugovor zbog koga se Dragiću sudi sklopljen je 2005. godine.

Advokati odbrane su istakli da je "javnost demokratska tekovina" i da su svi dokumenti o kojima se raspravlja pret tim sudom davno prestali da budu tajna, jer su obelodanjeni pred Viši sudom u Beograud u postupaku za aferu "pancir".

Nakon što je javnost udaljena iz sudnice, branioci su ponovo obrazložili i dopunili predlog o potrebi prisustva javnosti.

Advokat Kalanj je po izlasku iz sudnice rekao Tanjugu da je sud prihvatio predlog odbrane da se proveri da li dokumenti označeni kao državna tajna to jesu i dalje, kao i da li bi javnim čitanjem na suđenju mogli da naruše nacionalnu bezbednost. Nastavak suđenja je zakazan za 18. septembar.

Suđenje za aferu "pancir" pred Višim sudom u Beogradu, u kome je prvooptuženi nekadašnji ministar odrbane SCG Prvoslav Davinić, takođe je delimično bilo zatvoreno za javnost, kada su čitani poverljivi materijali i saslušavani svedoci koji su imali poverljiva saznanja.

Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je nedavno prvu presudu kojom je Dragić bio oslobođen optužbi i naložio da mu se suđenje ponovi.

Ukinutom presudom od 18. juna 2010. godine Dragić je bio oslobođen optužbe da je pokušao da zloupotrebi ovlašćenja u privredi, kao i da je neovlašćeno držao oružje, jer nije dokazano da je izvršio ta krivična dela.

Postupak protiv Dragića prvobitno je vođen pred Vojnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, u kome je bio optužen zajedno sa nekadašnjim ministrom odbrane SCG Prvoslavom Davinićem i još dvojicom oficira, koji se terete da su zloupotrebili službeni položaj sklapanjem ugovara o nabavci pancira i šlemova.

Tužilaštvo smatra da je taj ugovor između firme "Mile Dragić" iz Zrenjanina i Vojske SCG iz 2005. godine, vredan 176 miliona evra, štetan po državu.

Beogradski sud se, međutim, oglasio nenadležnim za suđenje Dragiću i predmet ustupio zrenjaninskom Osnovnom sudu. Optužbe protiv Dragića menjane su više puta.

Prvo mu je na teret stavljena zloupotreba službenog položaja, zatim prevara u pokušaju, a sada mu se sudi za pokušaj zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.