Nova privođenja zbog korupcije

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova privođenja zbog korupcije

Direktor JP "Razvoj" u Žitištu Jovan Mandić, direktor PD "Borovica transport" Dragan Janićijević i Miodrag Delić iz Beograda, privedeni u nastavku akcije suzbijanja korupcije, saznaje RTS. Osumnjičeni su da su zloupotrebom službenog položaja oštetili JP "Razvoj" za 1.400.000 evra.

Jovan Mandić, direktor Javnog preduzeća "Razvoj" u Žitištu, Dragan Janićijević, direktor Privrednog društva "Borovica transport" i Miodrag Delić iz Beograda, privedeni su u nastavku akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suzbijanja korupcije, saznaje RTS.

Akciju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije Policijske uprave Zrenjanin u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Zrenjaninu.

Mandić, Janićijević i Delić privedeni su zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili JP "Razvoj" za 1.400.000 evra. 

Ovim proširenjem istrage obuhvaćeni su i Dušan Borovica, vlasnik "Vojvodinaputa" u Zrenjaninu, i Zdravko Ilić, direktor tog preduzeća, koji su već u pritvoru.

Mandić i Ilić osumnjičeni su da su u aprilu ove godine zaključili dva ugovora po osnovu kojih je, za potrebe Javnog preduzeća "Razvoj" Žitište, "Vojvodinaput" trebalo da obavi sanaciju i rehabilitaciju saobraćajnica u opštini Žitište i sanaciju ulica u mesnim zajednicama te opštine.

Ugovorena vrednost radova iznosila je 354.619.848 dinara, a sredstva za izvršenje tog posla obezbeđena su iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. "Vojvodinaput" je, potom, ugovoreni posao prenela na podizvođača, "Borovicu transport".

Izvršenim proverama utvrđeno je da je "Vojvodinaput", od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, do sada naplatila 230.229.238 dinara, a na osnovu ispostavljenih privremenih situacija, čijom proverom je utvrđeno da su u istima fakturisani i radovi koji nisu izvedeni u prikazanom obimu u ukupnom iznosu od 161.002.586 dinara.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je Miodrag Delić, kao fizičko lice, neovlašćeno overavao privremene situacije pečatom svog brata blizanca, inače zvaničnog nadzornog organa.

Deo sredstava od 121.408.777 dinara, Privredno društvo „Vojvodinaput" uplatilo je firmi "Borovica transport" za poslove koje to privredno društvo nije izvelo.

Na taj način oštećeno je Javno preduzeće "Razvoj" Žitište, odnosno Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, za oko 1.400.000 evra i pribavljena je protivpravna imovinska korist preduzećima "Vojvodinaput" a. d. Zrenjanin i "Borovica transport".

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu.

Dušan Borovica i Zdravko Ilić, direktor tog preduzeća, uhapšeni su 11. oktobra, a istražni sudija im je posle saslušanja odredio pritvor do mesec dana. Osumnjičeni su da su "Vojvodinaputu", uz pomoć direktora JKP "8. avgust" u Novoj Crnji Dragana Aleksića, protivpravno pribavili korist od tri miliona sto hiljada dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slučaj Borovica: Preko sanacije puteva oštetili firmu za 1,4 miliona evra

Izvor: S media, 06.Nov.2012

Direktor JP "Razvoj" iz Žitišta Jovan Mandić, direktor PD "Borovica transport" Dragan Janićijević i Miodrag Delić iz Beograda, privedeni u nastavku akcije suzbijanja korupcije...Kako je navedeno u saopštenju MUP-a dostavljenom S media portalu, oni su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.