Lokalne samouprave ne zanima pošumljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne samouprave ne zanima pošumljavanje

Pošumljenost Vojvodine je izuzetno mala, iznosi svega 6,5 odsto, ali mnoge lokalne samouprave nisu zainteresovane da se to stanje popravi iako je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio sredstva, izjavio je danas u Zrenjaninu zamenik sekretara Branislav Knežević.

"Sekretarijat godinama nudi pomoć, ali smo kod mnogih lokalnih samouprava naiš li na inertnost. To mora da se promeni, sekretarijat ima dovoljno sredstava za po šumljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tokom cele godine, čak nam i preostaju sredstva i prenosimo ih za narednu godinu", kazao je novinarima Knežević.

Kako je naglasio, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trenutno kroz konkurse nudi lokalnim samoupravama mogućnost da državno zemljište koje je lošijeg kvaliteta i ne izdaje se u zakup, stavi na raspolaganje za pošumljavanje.

"Samo je potrebno da se to državno zemljište evidentira, pretvori u šumsko, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansira kompletno izradu projektne dokumentacije, preko Instituta za topolarstvo i finansira sadnice i negu od pet godina", kazao je Knežević.

On je ukazao da sredstva postoje, kao i mogućnost i konkurs, a da je potrebna samo dobra volja da se u narednom periodu na tom polju nešto uradi.

Šumovitost Vojvodine je najmanja u Evropi gde prosečna pošumljenost iznosi oko 40 odsto.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.