Koža iz Zrenjanina za „Gučijeve” cipele

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koža iz Zrenjanina za „Gučijeve” cipele

Zrenjanin– Nakon tranzicionog lutanja, fabrika za preradu kože postaje lider u ovoj oblasti u našem regionu. Nekadašnje preduzeće „Toza Marković”, a danas „Dahar”, otkupljuje sirovine u Srbiji i prerađenu kožu uglavnom izvozi, i to najpoznatijim proizvođačima kožne galanterije.

Najnoviji poslovni zaokret učinjen je kada je u dokapitalizaciju fabrike, početkom ove godine, uloženo oko dva miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra. Preduzeće je danas u stoprocentnom vlasništvu italijanske firme „Falk” i holandskog „Kitransa”. Dolazak strateških partnera iz inostranstva pozitivno se odrazio na rad fabrike, koja u gradu na Begeju postoji već 145 godina.

Predsednik upravnog odbora „Dahara” Zoran Galović kaže da je kožara u 2009, nakon niza loših godina, uknjižila pozitivan bilans.

– Fabrika je pre dokapitalizacije zapošljavala 65 radnika, a sada ih je 95. U januaru je obavljen remont kompletnog mašinskog parka. Sirovu kožu otkupljujemo od više od stotinu klanica u regionu, zatim je prerađujemo i najvećim delom izvozimo u inostranstvo – kaže Galović za „Politiku” i dodaje da je firma u poslednja tri meseca realizovala poslove u vrednosti od 2,5 miliona evra, dok je biznis planom za ovu godinu predviđen prihod od deset miliona evra.

Čak 95 odsto ukupne proizvodnje plasira se u inostranstvo svetski poznatim brendovima kao što je „Guči”, a pri kraju su i pregovori i o isporuci robe „Pradi”.

Proizvodnja u fabrici se zasniva na italijanskoj tehnologiji koja je afirmisana kao vodeća u svetu i sada se i na tom tržištu zna da mi umemo da napravimo kvalitetnu kožu.

Firma poseduje specijalno opremljena vozila koja obezbeđuju da se sirovina, prilikom prevoza, sačuva od mogućeg propadanja, jer se radi o osetljivim organskim materijalima, ističu u zrenjaninskoj kožari..

Đ. Đukić

[objavljeno: 27/04/2010.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Koža za Guči iz Zrenjanina

Izvor: B92, 27.Apr.2010, 10:55

Beograd -- Nekadašnje preduzeće "Toza Marković", a danas "Dahar", otkupljuje sirovine u Srbiji i prerađenu kožu izvozi najpoznatijim proizvođačima kožne galanterije... Preduzeće je danas u stoprocentnom vlasništvu italijanske firme "Falk" i holandskog "Kitransa". Dolazak strateških partnera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.